Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Черна ръка

Балканска терористична организация на сръбските сепаратисти, чиято дейност е насочена срещу Австро-Унгарската империя. Черната ръка е основана през 1911 г. в Белград и преследва обединение на Сърбия, Босна и Херцеговина в самостоятелна държава. Името й, изписано по стените или в заплашителни писма, става ужасяващ символ на терор на Балканите. Черната ръка поразява всеки, който се осмели да стане враг на сърбите. Мотото й е „Обединение или смърт“.

Създателят на организацията — полковник Драгутин Димитриевич, е началник на разузнаването в Генералния щаб на сръбската армия. С помощта на Черната ръка той демонстрира сръбската сила през Балканската война 1912–1913 г., като всява ужас и терор с убийства и саботаж. Именно Димитриевич нарежда ерцхерцог Франц Фердинанд — наследник на австрийския трон, да бъде убит в Сараево през юни 1914 г. ВИЕНА използва инцидента, за да обяви война на Сърбия, и по този начин само след няколко седмици пламва Първата световна война.

През декември 1916 г. след проведено разследване на уж направен опит за убийство на регента Александър в Солун Димитриевич е арестуван като заговорник. По време на процеса, за който сърбите твърдят, че е нагласен, той и двама негови поддръжници са осъдени на смърт. Екзекутирани са през юни 1917 г. През 1953 г. Върховният народен съд в Белград преразглежда делото и стига до извода, че Димитриевич и двамата му съратници са пострадали, без да са виновни, и посмъртно ги реабилитира.