Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Граждански авиотранспорт

Въздушна линия, поддържана от ЦРУ, за да оказва помощ на американските разузнавателни операции в Далечния изток. Гражданският авиотранспорт (ГАТ) е основан през 1946 г. от американския летец Клер Шено, ръководител на ескадрила изтребители Летящите тигри в Китай, по-късно генерал-майор в американските военновъздушни сили. Авиолинията е създадена с помощта на националистическото правителство на Чан Кайшъ в Китай и на Управлението за помощ и възстановяване към ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ. След като комунистите завземат властта в Китай, ГАТ извършва полетите си от бази в Япония и Южна Корея, а също и от Тайван. Пренася търговски товари и осъществява секретни мисии в помощ на американски разузнавателни операции в Далечния изток.

По-късно ГАТ се превръща в Частни въздушни линии (работят съвместно с ЕЪР АМЕРИКА). По време на комунистическата обсада на френския гарнизон в Диен Биен Фу през 1954 г. във ВИЕТНАМ тежкотоварен самолет на ГАТ — C–119 Флаинг бокскар, участва съвместно с френски самолети при спускането на провизии за обсадените войски. От 29-те самолета C–119, извършвали полети в помощ на Диен Биен Фу, 24 са управлявани от пилоти на ГАТ. Един C–119 е свален. При катастрофата следва мощна експлозия, тъй като 6-тонният му товар с амуниции се взривява. Двамата пилоти Джеймс Макгавърн и Уоли Бъфърд са единствените известни американски жертви от френската война в Индокитай.

В Индокитай пилоти на ГАТ управляват бомбардировачи B–26 Инвейдър, провеждат нападение в Тибет и залавят китайски правителствени документи, а също така изпълняват мисии в подкрепа на американските операции във Виетнам.

През 1973 г. ЦРУ разформирова ГАТ. Американското Министерство на финансите получава около 30 000 000 долара от сделката.