Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

ДЖЕЙСТАРС (E–8)

Американски самолет за НАБЛЮДЕНИЕ, широко използван по време на Войната в Персийския залив, макар че тогава е в стадий на разработка. Самолетът получава военното обозначение E–8 ДЖЕЙСТАРС — от Joint Surveillance and Target Acquisition Radar Systems (Обединено наблюдение и радарни системи за попадение в целта) — е съвместен проект на армията и военновъздушните сили. Целта е да се постигнат висококачествено радарно засичане и проследяване на превозни средства в движение.

През 70-те години радарният проект, наречен Пейв мувър, събужда във военновъздушните сили интерес към подобни наблюдателни средства. Проектът е задвижен от придобития опит в арабско-израелския конфликт. През 1985 г. военновъздушните сили и армията, които използват хеликоптерен наблюдателен радар, обединяват изискванията си, за да разработят ДЖЕЙСТАРС.

Самолетът ДЖЕЙСТАРС е създаден на базата на Боинг 707–320 с монтиран многофункционален радар AN/APY–3. Радарът може да „улавя“ цели с големината на камион на територия 520 кв. км. И мобилни, и стационарни обекти могат да бъдат засичани с висока степен на точност, което е от изключителна важност както за събирането на разузнавателна информация, така и за определянето на целите. ДЖЕЙСТАРС могат едновременно да държат под око стотици земни станции на базата на действителното време там.

Обичайното времетраене на полет с едно зареждане е 11 часа. Системата ДЖЕЙСТАРС може да работи нощем и практически при всякакви атмосферни условия. E–8 има екипаж 21 души, а за по-дългите полети са предвидени места и за резервни членове на екипажа.

Първите 2 самолета образец E–8A излитат на 1 април 1988 г. И 2-та самолета са използвани за проследяване на иракски сухоземни сили по Време на войната в Персийския залив през януари 1991 г. Успешно е набелязването на иракски превозни средства, включително ракетните позиции от типа Скъд. Двата самолета са изпълнили 49 полета, всеки средно по 11 часа, като през по-голямата част от въздушната война поне единият е бил във въздуха.

shpionazh-21.jpgE–8A JSTARS