Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Джеймс, Лу

Псевдоним на последния офицер на ЦРУ, напуснал Виетнам.

На 16 април 1975 г. при обкръжението на Сайгон Джеймс е заловен от северновиетнамци. Когато и последните американци напускат Виетнам на 30 април, Джеймс не е сред тях. Съдбата му е неизвестна, а ЦРУ го води за изчезнал „офицер от консулския отдел“.

Той е заловен с група офицери от южновиетнамската армия, пребит при продължителен разпит, а след това изпратен в Ханой и хвърлен в затвора. Джеймс е бил под „леко“ ПРИКРИТИЕ, с лична карта за „служител на американското посолство“ и „запасен офицер от външните служби“. Но той няма истинско назначение в посолството и не може дълго да заблуждава похитителите. След многократни разпити северновиетнамските следователи му показват заловени документи, в които е разкрита истинската му самоличност.

Джеймс е освободен 6 месеца по-късно въз основа на „професионално споразумение“, като го нарича ФРАНК СНЕП в книгата си „Период на честност“ („Decent Interval“, 1977). „Споразумението е постигнато от ЦРУ с посредничеството на друга западна разузнавателна организация. Той наистина е последният оперативен работник от ЦРУ, напуснал Виетнам.“

(Снеп — водещ стратегически аналитик във Виетнам, пише също, че когато Такър Гугълман, пенсиониран офицер от ЦРУ, работил в Сайгон, се връща във Виетнам, за да издири свои приятели, е заловен и умира в плен година след като е бил разпитан от КГБ и други разузнавателни организации. „Какво точно е разкрил по време на разпитите, не е ясно — пише Снеп. — Той знаеше безкрайно много за операциите на ЦРУ и за личния състав както във Виетнам, така и на други места в Азия.“)