Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гилбърт, Ото Атила

Американец, роден в Унгария, шпионирал в полза на Унгария в Съединените щати. В единствената операция, разкрита от американските власти, той, без да знае, работи с офицер от американската армия, който е ДВОЕН АГЕНТ.

Гилбърт пристига в Съединените щати през 1957 г., когато там приижда истинска вълна унгарски бегълци, които бягат от съветската окупация след събитията през 1956 г. През 1964 г. той става натурализиран гражданин. В края на 70-те години е въвлечен в опит на унгарските разузнавателни служби да проникнат в американската армия.

Замисълът започва през декември 1977 г., когато американският армейски офицер от администрацията Янош Смолка — също роден в Унгария, натурализиран американски гражданин — посещава майка си в Будапеща. Смолка е разпределен в Отдела за разследване на криминални случаи в армията в Майнц, Западна Германия. Смолка е в дома на майка си, когато приятел на семейството го дръпва настрана и му казва, че „представител на правителството“ иска да разговаря с него насаме. Човекът се представя като Лайош Перлаки — унгарски РАЗУЗНАВАЧ. Перлаки казва, че Унгария би искала Смолка да шпионира в замяна на „благоприятно отношение“ към майка му и омъжената му сестра — най-близките му роднини. Смолка знае от армейските разпити, че това, което му се случва, се е случвало многократно на войници, които имат роднини в страни от Източния блок. Никой не знае колко от тях са съобщили за подобно изнудване.

Смолка съобщава за срещата и следвайки инструкциите на американското армейско КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ, започва игра, която продължава, след като през 1980 г. е прехвърлен във Форт Гордън, близо до Огъста, Джорджия. Смолка се среща с Перлаки във ВИЕНА и изпраща маловажни материали на адреса на КОНСПИРАТИВНА ПОЩЕНСКА КУТИЯ в Унгария и Париж. По време на среща в началото на 1981 г. във Виена Перлаки плаща на Смолка 3000 долара за 16 ролки филм несекретни документи. Перлаки отново подчертава, че иска секретни документи, и предлага 100 000 долара за секретни материали за оръжие и за криптоложки системи.

Смолка се завръща в Съединените щати и иска лична среща с АГЕНТ. На 17 април 1982 г. Гилбърт, който живее във Форест Хилс, Ню Йорк, се появява в Огъста. Смолка предава секретните документи на Гилбърт, който му плаща 4000 долара. Агенти на ФБР наблюдават размяната и арестуват Гилбърт. Когато разбира, че го заплашва доживотен затвор, Гилбърт моли и се пазари, като се признава за виновен в конспирация и в предаване и получаване на секретни военни документи. Осъден е на 15 години.