Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Търлоу, Джон (1616–1668)

Британски държавен секретар и ръководител на разузнаването по времето на Оливър Кромуел. Търлоу ръководи успешна разузнавателна организация в Англия и Европа. Шпионската му дейност е насочена против опитите за реставрация на монархията и качването на престола на сина на сваления и екзекутиран крал Чарлс Стюарт.

Преди това е бил адвокат в Съсекс. Кромуел, който управлява Англия от 1649 до 1658 г., поддържа финансово Търлоу. Търлоу създава най-ефикасната разузнавателна организация в Европа. Той направлява разузнавателната дейност от официалния си пост на министър на пощите. По-късно заема и постовете държавен секретар, министър на вътрешните работи, началник на полицията, министър на външните работи, военен министър и финансов министър. Разузнавателната му организация включва мрежа АГЕНТИ в европейските столици и в Англия (вж. УОЛИС, ДЖОН).

Търлоу надживява Кромуел и служи като държавен секретар и при неговия син Ричард (1658–1659). Той е арестуван за държавна измяна на 15 май 1660 г. По-късно е освободен и прекарва последните 8 години от живота си, като пише по въпросите на външната политика. Съставя 7 тома подбрана кореспонденция, която е безценен източник на оригинални сведения за периода на Кромуел.