Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Херман, Рудолф

Псевдоним на съветски РАЗУЗНАВАЧ, който през 60-те години работи в САЩ под чужда самоличност.

Херман е чех, вербуван от КГБ. Създадена му е нова самоличност — на Рудолф Херман, германски войник, убит в Съветския съюз през Втората световна война. След като е обучен от КГБ в Източна Германия и Москва, през 1961 г. е изпратен в Канада като имигрант от Западна Германия. След няколко години като член на огромен съветски разузнавателен апарат в Канада той получава заповед да премине легално в Съединените щати. Получава американска виза и през 1968 г. се премества в Хартсдейл, предградие на Ню Йорк. С него са съпругата му (родена в Германия) и двамата им синове, родени в Канада.

Купуват си къща, като я избират точно според инструкциите на КГБ: наблизо да няма проводници с високо напрежение (които да пречат на радиопредаванията), да е далеч от други къщи, да се намира на хълм, а от източната страна да няма никакви препятствия, тъй като в тази посока е московският ЦЕНТЪР, накъдето се насочват радиопредаванията.

В САЩ Херман, АГЕНТ-НЕЛЕГАЛ (агент приел чужда самоличност), не търси секретна информация. Като РЕЗИДЕНТ той ще поема АГЕНТИ, напътствани от АГЕНТИТЕ ПОД ДИПЛОМАТИЧЕСКО ПРИКРИТИЕ. За разлика от разузнавачите под дипломатическо прикритие Херман може да пътува свободно. Той открива различни места, подходящи за ТАЙНИЦИ, където да се разменят съобщения, пари и агентурни материали.

„Пред него стоеше задачата да се вживее в новата си самоличност и да чака конкретни указания“, разказва агент на ФБР, запознат със случая Херман. „Трябваше да снима къщи или незабелязано да се запознае с даден човек. Никога не бе наясно защо или какво точно прави, като се има предвид цялата картина.“ (Според ДЖОН БАРЪН, известен с близките си контакти с ФБР, Херман, чието истинско име е Людек Земенек, често трябва да намира тайници близо до американски военни бази, тъй като се предполага, че именно в тези райони работят шпиониращите за Съветския съюз.)

Херман с голямо удоволствие работи като журналист на свободна практика, като фотограф и продуцент на филми. Той инструктира по-големия си син Питър в тънкостите на шпионажа и го прави част от КГБ. Питър е първи или втори курс в университета в Джорджтаун, когато ФБР превербува и него, и родителите му в ДВОЙНИ АГЕНТИ. Очевидно ФБР е държало семейство Херман под НАБЛЮДЕНИЕ. По време на проведените разпити според Барън Херман е издал канадеца ХЮ ДЖОРДЖ ХАМБЪЛТЪН — дългогодишен агент на КГБ.

След 2 години напътствия от страна на ФБР възникват подозрения, че в КГБ са информирани за двойната игра на семейство Херман. ФБР дава на цялото семейство нови самоличности, нова легенда, различна от тази на КГБ, и го премества на ново местожителство.