Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хейл, Нейтън (1755–1776)

Американски шпионин от времето на Войната за независимост на Северна Америка, екзекутиран от британците. През 1773 г. завършва университета в Йейл. Преподава в училище в Ню Лондон и Източен Хадъм, Кънектикът, преди да се запише в армията на генерал ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН, който много добре разбира значението на военното разузнаване. През септември 1776 г., вече със звание капитан, Хейл доброволно приема да отиде на разузнаване зад линията на фронта.

Очевидно е използвал малка лодка от Кънектикът до Лонг Айлънд и се е промъкнал зад британските линии в Манхатън, представяйки се за учител, което за него е било естествено ПРИКРИТИЕ. Не е останал незабелязан, тъй като е бил висок и е имал белези по лицето от експлозия на барут. Няколко дни шпионира британците, след което е заловен в опит да се завърне зад бойните линии.

Историците описват различно детайлите на неговата разузнавателна мисия, пленяване и екзекуция. Той не е бил обучаван като разузнавач и с готовност признава, че е офицер от Континенталната армия. Как са го хванали? Може в ръцете на англичаните да са попаднали грижливо направените му записки и рисунки на военни обекти. Не е изключено да е бил предаден от своя братовчед — тори.

Каквато и да е истината около залавянето на Хейл, генерал сър Уилям Хау — главнокомандващ британските сили в Северна Америка, нарежда да бъде екзекутиран без процес още на следващия ден — 22 септември 1776 г. Отказани са му дори свещеник и Библия. Когато се изправя на ешафода, Хейл казва смели думи, които са стигнали в различни версии до нас: „Съжалявам единствено че имам само един живот, който да посветя на родината си“ или „Съжалявам единствено че мога да изгубя само един живот за родината си.“ (Някои историци смятат, че последните му думи са вдъхновени от пиесата „Като“ (1713) на Джоузеф Адисън: „Колко жалко, че можем да умрем само веднъж, докато служим на родината си!“)

Последните думи на Хейл са предадени на американците по-късно от един британски офицер. Според някои сведения те са били премълчавани от англичаните, а последните писма на капитана са били унищожени, за да не бъде въздигнат като мъченик. И все пак Хейл се прославя в САЩ като герой на века. През 1914 г. в Йейлския университет е поставена статуя на Нейтън Хейл. Приликата е въображаема, тъй като не е запазен негов портрет. Статуята е на красив млад бунтовник с примка на шията и завързани на гърба ръце. Копие на статуята, създадено през 1973 г., е поставено близо до щабквартирата на ЦРУ в ЛЕНГЛИ, Вирджиния. През 1985 г. Хейл официално е провъзгласен за герой на щата Кънектикът.