Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Деваврен, Андре (1912)

Директор на разузнаването на Свободна Франция през Втората световна война. Като „полковник Паси“ — псевдоним, заимстван от името на станция на парижкото метро, той ръководи разузнавателната служба на генерал Шарл дьо Гол в Лондон BCRA (Bureau Central de Renseignements et d’Action) — ЦБИО (Централно бюро за информация и операции). Инженер Деваврен, преподавател по укрепителни съоръжения във френската военна академия Сен Сир, постъпва във френската доброволческа част, сформирана във Великобритания след падането на Франция през 1940 г., за да продължи борбата. Той се присъединява към Свободна Франция на Дьо Гол в Лондон и веднага получава задачата да създаде разузнавателна служба, която по-късно е наречена ЦБИО.

Деваврен, който не е запознат с разузнаването в началото, помага на сър Клод Данси — заместник-директор на британската служба МИ–6. Деваврен е смел мъж, но невнимателен и опърничав разузнавач. През 1943 г., рискувайки живота си, посещава няколко пъти окупирана Франция.

Продължава да служи като ръководител на разузнаването на Дьо Гол до февруари 1946 г., когато Дьо Гол се оттегля като временен президент.

През май 1946 г. Деваврен е арестуван по скалъпени обвинения в незаконно присвояване на средства на ЦБИО по време на войната. По-късно обвиненията са оттеглени, но той подава оставка от армията.