Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Мур, Едуин

Бивш офицер от ЦРУ, който се опитва да продаде информация на руснаците.

През нощта на 21 декември 1976 г. Мур хвърля няколко документа през оградата на жилищния блок на семействата от съветското посолство във Вашингтон. Съветската охрана приема, че пакетчето е бомба, и извиква американската служба за сигурност. По такъв начин човекът от охраната се превръща в първия руснак, който е оказал помощ при арестуването на бъдещ съветски шпионин. Експертите по взривовете от американската армия откриват, че в пакета има документи на ЦРУ, придружени с предложение „да се проникне в операциите на щабквартирата на ЦРУ“. В бележката се искат 200 000 долара, които да бъдат оставени в тайник във вашингтонското предградие Бетесда, Мериленд. Сътрудниците на ФБР следват указанията в бележката и оставят на посоченото място фалшив пакет. Някакъв човек от другата страна на улицата събира падналите листа в градината си и оглеждайки се крадешком, оставя греблото и взема пакета. Това е Мур.

Мур не е разкрил нищо на руснаците, но арестът му разкрива слабостите в системата за сигурност в ЦРУ. Мур е бил служител на агенцията от 1952 до 1963 г., работейки предимно в областта на картографията и материално-техническото снабдяване. Бил е арестуван по обвинение в палеж и е бил уволнен от ЦРУ. След като е бил оправдан, подава молба за реабилитиране и през 1967 г. е назначен повторно.

През 1973 г. Мур се пенсионира по здравословни причини — има проблеми със сърцето. „Кариерата му, — се казва по-късно в доклад на ЦРУ, — се характеризираше с повърхностно изпълнение, непрестанно разочарование от работата и всички го смятаха за човек, попаднал на неподходящото за него място.“ В дома му са открити секретни справочници на ЦРУ с имената, адресите и телефонните номера на служителите в ЦРУ. Сред стотиците документи има материал с дата след 1973 г., което показва, че е поддържал контакт с хора от ЦРУ и след пенсионирането си.

Мур е осъден за шпионаж и за незаконно притежаване на секретни документи. През май 1977 г. получава 15 години затвор, но през 1979 г. е оправдан.