Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

3

Тълпата си остава тълпа, независимо дали се намира в Москва, в Париж или в Лондон. Ето ви образец на колективната мъдрост на задокеанските експерти от Вашингтон.

В хода на Втората световна война и веднага след нея групите западни познавачи в своите разчети и заключения е трябвало да предполагат, че не всичко от това, което казва публично Геният на всички времена и народи, е чиста истина. Не е било трудно другарят Сталин да бъде разобличен.

Още на 3 юли 1941 година още в първото си публично изказване от момента на германското нападение другарят Сталин здравата е излъгал.

Речта му е започнала с прочутите думи: „Другари! Граждани! Братя и сестри! Бойци от нашата армия и флот! Обръщам се към вас, приятели мои!“.

Ето с такова братче се е сдобил нашият народ. Оплескано до ушите с кръвта на братята и сестрите си.

След обръщението — първото изречение. И то е правдиво: войната продължава.

А от второто изречение вождът се развихря: „Въпреки героичната съпротива на Червената армия, въпреки че най-добрите дивизии на врага и най-добрите части от неговата авиация вече са разбити и намериха гроба си по полесраженията…“.

Ако се вярва на другаря Сталин, не са минали и две седмици от войната, а най-добрите дивизии на врага и най-добрите части от неговата авиация са вече разгромени…

По-нататък, през цялата война другарят Сталин и други другари си знаят все същото. А след завършването на войната правят равносметка: ние воювахме в съответствие с най-прогресивната в света сталинска наука как се побеждава, затова загубите на Съветския съюз са минимални.

И ето че в американския Авиационен университет е създадена изследователска група за събиране, обработка и проверка на сведения за човешките загуби във войната. Работили са 10 години. Групата от експерти е ръководел бригадният генерал от ВВС на САЩ Д. О. Смит, който през 1955 година е издал в Ню-Йорк книгата „U. S. Military Doctrine“.

Книгата незабавно е била преведена на руски език и издадена в Съветския съюз, защото изводите на високочелите американци страшно много харесали на нашите отговорни другари. Тук се е проявил старият фокус с двете огледала, при който едното огледало, отразявайки се в другото, създава илюзия за безкрайност. Лукавата мъдрост на московския Агитпроп се е отразила в изследванията на многобройните групи американски специалисти и се е върнала на родна земя във вид на заключение на независими експерти: ето виждате ли, и те там, отвъд океана, са стигнали до същите изводи.

След като са събрали сведения от всички страни, грижливо са ги обработили и проверили, групите американски учени са направили равносметка: „Проведеният анализ показва, че в хода на Втората световна война са били убити 9,5 милиона войници и офицери“ (Смит, Д. О. „Военная доктрина США. Исследования и оценки“. М., Издательство иностранной литературы, 1956, с. 217).