Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

3

Хитлер е успял да завземе Норвегия, като е платил скъпо за това. Армията, флотът, авиацията на Норвегия са били разпуснати. Малко хора са се съгласили да служат на Хитлер. Народът е презирал тези отцепници. В Норвегия се заражда съпротивително движение. За контрол над Норвегия Хитлер се е принудил да държи там десет дивизии, т.е. цяла пълнокръвна армия. Хитлер не е можел да използва тази армия нито срещу Британия, нито срещу Съветския съюз.

Ако Хитлер е бил завзел на същата цена и Финландия, за Германия това е щяло да бъде просто пилеене на силите, защото да се настъпва от Финландия към Съветския съюз не е удобно. Ако Хитлер е бил завзел Финландия със сила, народът и армията на Финландия са щели да станат врагове на Германия. Щяло е да възникне съпротивително движение като в съседната Норвегия.

Но Финландия е нападнал Съветският съюз, затова Червената армия е станала враг на народа и армията на Финландия, а Хитлер се е превърнал в техен защитник.

Във Финландия всичко е станало наопаки. Освободителния си поход от 1939 година Съветският съюз е трябвало да плати скъпо. Финландия сама доброволно се съюзява с Хитлер. Правителството на Финландия поканва германските войски в своята страна. Но дори в този случай през юни 1941 година Финландия, забравила своите обиди, не обявява война на Съветския съюз и не дава разрешение на германските войски да водят бойни действия от нейната територия. Червената армия за втори път е извършила агресия спрямо Финландия и Финландия е трябвало да отвърне… Включително и с блокадата на Ленинград.

В Норвегия след Хитлер тръгват отцепници, от тях са били формирани малобройни пехотни поделения на СС. Но огромното болшинство норвежци са били против Хитлер. В съседна Финландия целият народ е бил против Червената армия. Целият народ, с изключение на другаря Куусинен, е бил на страната на Германия. Цялата армия на Финландия е воювала срещу Червената армия. Между другото, финландските летци-изтребители са трети в света по резултатност след германците и японците.

За войната срещу Финландия Сталин е трябвало да хвърли огромни сили. В това число Карелския фронт, в чийто състав преди началото на войната е имало две армии — 7-а и 14-а. Но после към тях се прибавят 19-а, 26-а, 32-а общовойскова и 7-а въздушна армия.

Освен това през цялата война срещу Финландия е воювала 23-а армия от Ленинградския фронт, Онежката и Ладожката флотилия, силите на Балтийския флот.

Сталин заявява, че с пакта „Молотов-Рибентроп“ е спечелил година и половина. Това време е трябвало да се използва за подобряване на отношенията със съседните държави, за да станат те наши съюзници в борбата срещу Хитлер, или най-малкото да се положат максимум усилия, за да се осигури техният неутралитет през наближаващата война.

Кремълските другари обаче, незнайно защо, изобщо не са се интересували от това.