Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

4

Един от участниците в строителството на „Линията Сталин“ полковник Р. Г. Умански: „Това ми изглежда като някаква безсмислица. Колко сили и енергия са вложени в изграждането на железобетонни ДОТ-ове, в тяхното въоръжаване и оборудване. Ами прекрасните километрови подземни инженерни съоръжения «Серебрия», «Гулски мини» — нима и тях трябва да изоставим, да ги засипем с пръст?“ („На боевых рубежах“. М., 1960, с. 35).

В мемоарите на полковника е поставен въпрос. Но къде е отговорът: засипали ли са ДОТ-овете с пръст, или не са? Отговорът се намира на с. 51. Тук четем разказа за възстановяването на Киевския УР през юли 1941 година: „Бригади шлосери монтират в разчистените от пръстта ДОТ-ове картечници и веднага ги предават на пристигащите подразделения на УР“.

Има достатъчно потвърждения, че ДОТ-овете са били взривявани или засипвани с пръст. Най-авторитетните свидетелства за това са на маршала на Съветския съюз К. К. Рокосовски. Аз вече съм ги цитирал. Има свидетелства и на войници, и на генерали. Ето разказа на генерал-лейтенант А. В. Владимирски: „От първите дни на войната се вземаха мерки по привеждане на Новоград-Волинския УР в бойна готовност: откопаваха се засипаните с пръст ДОТ-ове (…) Челният отбранителен възел поради липса на табелно въоръжение и щатни подразделения при УР беше зает от стрелковите батальони на 206-а стрелкова дивизия… Този възел, зает от сутринта на 5 юли от отстъпващите части на 19-и механизиран корпус и от стрелковите батальони на 206-а стрелкова дивизия, още същия ден беше разбит от части на 14-а танкова дивизия на противника“ („На Киевском направлении“, с. 140).

Да рушиш не е като да строиш. През есента на 1939 година „Линията Сталин“ е била ликвидирана. А в самото начало на юни 1940 година пристигналият от Монголия армейски генерал Г. К. Жуков е бил назначен за командващ войските на Киевския специален военен окръг. Той пристига в Киев и заварва такава картина.

На новата съветско-германска граница няма никакви укрепления.

Но на 170–300 километра от границата практически напряко на цялата територия на Киевския специален военен окръг има верига от четири УР: Шепетовския, Староконстантиновския, Изяславския и Каменец-Подолския.

На 20–80 километра зад тази линия се е проточила втора, по-мощна линия от укрепени райони: Коростенския, Новоград-Волинския, Острополския, Летичевския и Могильов-Подолския.

Втората линия на УР е прокарана от блатата на Полесието до предпланините на Карпатите, от границите на Белорусия до границите на Молдавия, т.е. целият Киевски специален военен окръг е преграден с две непристъпни отбранителни ивици.

А отзад, на 500 километра от границата, се намира най-мощният УР в Съветския съюз. УР №1 (или КиУР) обхваща като гигантска подкова Киев, като двата му фланга опират в Днепър. Невъзможно е да се заобиколи. Откъм тила градът и УР са защитени от Днепър. В Днепър се намира най-мощната речна флотилия в света.

Предният край на Каменец-Подолския и Могильов-Подолския УР е защитен от водна преграда — Днестър. Предният край на Новоград-Волинския и Острополския УР е разположен по река Случ. Пред повечето отбранителни възли на Киевския УР е река Ирпен.

От 21 УР на западните граници на страната 10, в това число най-мощните, се намират в Киевски окръг. Само тук, но никъде другаде, те са изградени в две линии, а зад двете линии има още един УР. Само тук, но никъде другаде, зад всичките тези укрепления се намира мощната водна преграда Днепър.

Всички условия за отбрана. Командващият окръга може да се радва на живота.

Само че…

Само че всичките 10 УР в КОВО са изоставени, разрушени, огневите точки са засипани с пръст. В тях няма нито гарнизони, нито полеви войски. Днепърската флотилия е разформирована. Защото е ненужна.