Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 5
За личната отговорност

За стратегическото планиране, за организацията на управляването на войските отговаря преди всичко Генералният щаб, неговият началник, но сега никой не обича да си спомня за това. Сега, разбира се, е лесно всичко да се стовари върху Сталин, Тимошенко, Будьони и Ворошилов.

Адмирал на флота на Съветския съюз Н. Г. Кузнецов

„Красная Звезда“, 24 юли 2004

1

Трябва да обърнем внимание на следното.

Жуков е разказал, че в Червената армия проблемът за началния период на войната е бил разбран правилно. При това е подчертал, че лично той правилно е разбирал въпроса и лично се е уверил, че не само генералите и офицерите от Генералния щаб разбират всичко правилно, но и бъдещото поколение стратези е на прав път. Жуков лично е посещавал Академията при Генералния щаб, имал е възможност за кой ли път да се убеди, че и там всичко е прекрасно. Професорите и преподавателите са на висота, те учат бъдещото поколение офицери и генерали от Генералния щаб, имайки предвид най-последния опит от пламналата Втора световна война.

След няколко страници Жуков е сменил мнението си с противоположното. Разказал е за крайното неразбиране на същия проблем от страна на нашите стратези. И тук става дума не за преподаватели и слушатели в академиите, а за висшите военни ръководители в Наркомата по отбраната и в Генералния щаб, онези, които са преработвали плановете на войната — именно те не са си изяснили най-простите принципи. Те не са усвоили най-елементарни неща.

Жуков е демонстрирал пред целия свят ужасната неразвитост на съветската военна наука и военно изкуство… „… При преработването на оперативните планове през пролетта на 1941 година практически не бяха взети предвид…“. Някакви неизвестни типове без имена, звания и рангове през пролетта на 1941 година преработвали плановете на Генералния щаб… Тези безтелесни идиоти не взели предвид най-важното… Тези кретени смятали, че войната ще започне с взаимни обиди, после насред полето ще се срещнат агарянският юнак и нашият богатир Пересвет, после — десет срещу десет, сто срещу сто, а чак след това, след две седмици, че и след месец втори, в сраженията постепенно ще се включат главните сили.

„Наркоматът по отбраната и Генщабът смятаха…“.

Абе не ни интересува какво са смятали неодушевеният наркомат и също толкова неодушевеният Генщаб. Кой конкретно е преработвал тези планове? Дай подробности!

Но в текста на Жуков няма нищо определено. Жуков се люшка като гергина в топлик: ни насам, ни натам. Плановете са се преработвали през пролетта на 1941 година. В този момент началник на Генералния щаб е бил Жуков. Защо не си признае: аз не разбирах нищо, не предвидих, не се сетих, не догледах, не ми хрумна, не съобразих. Но такова нещо няма. Някой е виновен, но само не и началникът на Генералния щаб, чието главно задължение е разработването на плановете на войната.