Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

4

Групирането на съветските войски (образно казано, положението на фигурите на шахматната дъска) към 22 юни заслужава отделна книга. Сега ние говорим не за разположението на фигурите, а само за тяхното количество по съветските западни граници.

Ще ми възразят: струва ли си да споменаваме такава дреболия като танковите бригади? Мисля, че си струва. В Африка Хитлер е имал две, после четири дивизии. За действията на тези дивизии са написани безброй книги. Изобщо цялата британска военна историография от втората половина на XX и началото на XXI век се свежда до изучаването на действията на двете германски танкови дивизии в Африка и десантната операция, проведена в Нормандия през лятото на 1944 година.

През 1941 година Хитлер е имал на съветско-германския фронт само 17 танкови дивизии. И ние вече обсъждахме броя на танковете в тези дивизии към 22 юни 1941 година: средно по около 150.

Щом смятаме съветските танкови бригади за дреболия и не ги слагаме в сметката, какво да кажем за германските танкови дивизии? И тях ли да смятаме за дреболия и да не ги слагаме в сметката? Хитлер е имал на Източния фронт само две танкови дивизии (6-а и 7-а), сравними по брой на танковете със съветските бригади.

Защо тогава не обявяваме за дреболия и не изхвърляме от сметките германските танкови дивизии с равен или по-малък брой танкове?