Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

5

Сега отново, за кой ли път, да си спомним баладата как Великият стратег през януари 1941 година гениално предсказал направлението на главния удар на германските войски: „Ръководството с играта си изкуствено забавяше темпото на придвижване на «сините», възпираше го. Но «сините» на осмото денонощие се придвижиха до района на Барановичи, при това, повтарям, при изкуствено забавено темпо“.

Жуков (ако му вярваме) знаел, че врагът ще нанася главния си удар по продължение на централната стратегическа железопътна магистрала към Барановичи, следователно ще продължи към Минск и Смоленск. Жуков знаел, че противникът ще пробие в района на Барановичи не на осмото денонощие, а дори по-рано. И ето че в района на Барановичи според Жуков има цяла железопътна бригада в състава на полка, два отделни батальона и обезпечаващи поделения. В бригадата има повече от четири хиляди бойци-железничари. Ами нареди им да разглобят линията! Нека германският танков клин напира напред — но снабдяването на войските в стратегически мащаб по онова време и в онази конкретна ситуация е било възможно само чрез железниците.

Но 17-а железопътна бригада не е разглобявала магистралата. Добре. Тогава нареди на бригадата да не прави нищо! Нека момчетата ритат топка. Нека се къпят в рекичките. Нека прибират реколтата в колхозите. Нека вечер да пеят и танцуват.

Жуков обаче със силите на 17-а железопътна бригада е подготвял пътя за Гудериан. А със силите на останалите девет също такива бригади е подготвял пътищата за агресорите по продължение на цялата западна граница навътре към съветската територия.

Ще ми възразят, че западният специален военен окръг е бил командван от армейски генерал Павлов… Така е. Но модернизирането и развитието на железопътната мрежа, най-вече по главното стратегическо направление на войната, не влиза в компетенциите на командващия окръга. За това е нужно правителствено решение. А Генералният щаб представя свои съображения какво, къде и кога трябва да се прави.

През лятото на 1941 година Сталин стоварва своята вина върху Павлов.

След войната върху същия този Павлов стоварва своята вина и Жуков. Сега се намират умници, които обвиняват Дмитрий Григориевич Павлов в предателство. Граждани обвинители, но нали десет военни железопътни бригади с обща численост над 40 000 души са извършвали реконструкция и ново строителство не само в Белорусия, но и по продължение на цялата западна граница на СССР от Бяло море до Черно, т.е. това не е било местна инициатива, а целенасочена, ръководена от Москва бурна дейност. Защо не наричате предател Жуков?