Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 26
За откривателите

Кой, крачейки по моите следи, ще си направи труда да прочете поразителните истории на нашия век, изопачени, обезобразени, омърсени от платени лъжци?

Теодор Агрипа д’Обинье

(1552–1630)

1

Годините се сливат в десетилетия, а над страната и света звънят все същите песни.

От една страна, заявяват: „Ледоразбивачът“ е компилация от всеизвестни факти, Суворов не ни разкри нищо ново, ние сме хора умни, грамотни, и без него знаем всичко това. Та нали съществуват елементарна логика и здравомислие. Има очевидни неща, без значение дали някога е съществувал някой си Суворов, или никога не го е имало.

От друга страна, отговарят: няма и не е имало никакви факти, няма очевидни неща, цялото съдържание на „Ледоразбивачът“ е измислици на Гьобелс.

Вече дълги години веселите момчета от радиостанция „Ехото на Москва“ си живеят живота върху идеите на „Ледоразбивачът“, като обявяват гръмогласно, настойчиво и постоянно, че Сталин е подготвял нападение над Германия.

Дмитрий Захаров и Елена Съянова самостоятелно били стигнали до това заключение въз основа на внимателен анализ на огромно количество исторически факти, които се съдържат в мемоарите на съветски генерали, адмирали и маршали, в изказвания на съветски вождове, в официални многотомни описания на войната, в предвоенни съветски публикации.

Говори Д. Захаров (програма „Странната война на СССР“ от 6 февруари 2006): „Можем да цитираме маса наши източници — и изказвания на маршали, и изявления в съветската преса от онзи период. Като се започне от нещо елементарно: ако се готвиш за отбрана, ти разгръщаш пред своите войски минни полета. В Съветския съюз в Наркомата по боеприпасите по това време практически не са се произвеждали мини и по линията на разгръщането на съветските и германските войски, щом се използва тезата за отбранителната доктрина на Съветския съюз, не е имало никакви съветски минни полета, защото минни полета се подготвят, за да бъде спрян настъпващ противник. Ако смяташ да нападаш ти, естествено, няма да подготвяш никакви минни полета пред своите войски. Е, има и маса други фактори. Относно местоположението на складовете за гориво и смазочни материали, боеприпаси, продоволствие за войските. Ако войските смятат да настъпват, тези складове се намират на относително малко разстояние от групировката войски. Ако смяташ да се отбраняваш, те, естествено — най-значителните складове — се изтеглят по-надълбоко в тила на собствената ти територия. Складовете са се намирали непосредствено зад бойните позиции на войските“.

Съянова приветства тези изявления на гражданина Захаров с одобрителни възгласи и щедро добавя нови факти, които неоспоримо свидетелстват: Сталин е подготвял нападение!

Но всеки път се намира по някой подъл слушател, който с известно недоумение пита в ефир: ама, граждани, не сте ли преписали всичко това от Суворов?

На което те уверено повтарят: абе не сме чели никакъв Суворов! Това са всеизвестни факти!

Същевременно същите тези откриватели в същите програми яростно заявяват: Сталин не е готвел никакво нападение над Германия! Няма никакви факти, няма никакви доказателства за това! Това са все измислици на Гьобелс и Розенберт. Глупавичкият Резун повтаря измислиците на нацистката пропаганда.

Запява Д. Захаров (програма „Пролетта на 1941 година“, 27 февруари 2006): „Признавам ти нещо още по-ужасно — не дочетох Резун. Започнах книгата, прочетох петдесетина страници и душата ми изчерпа ресурсите си…

Е. Съянова: Аз пък ще ви отговоря така. Изобщо не съм чела г-н Суворов, ако щете вярвайте. По-точно, започнах да го чета, останах поразена до каква степен е безсъвестен авторът, който не си е направил труда поне да промени стила на Розенберг и Гьобелс. Особено добре се разпознава стилът на Гьобелс.

Не, там просто има явни формулировки, доказващи, че Съветският съюз подготвя удар над Райха. Все пак ми се струва, че той е трябвало малко по-прецизно да изпълни поръчката на онова време. Струва ми се, че това е чиста проба псевдоистория…“.