Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

3

Германците са били спрени малко по на изток и по на север от тези места. Окопали са се. Като са използвали пръст, греди и камъни, под обстрела на Червената армия те са успели да построят отбранителна линия и да я поддържат година и половина, избивайки стотици хиляди съветски войничета.

Германците не са имали двуетажни оръдейни ДОТ-ове, свързани помежду си с железобетонни подземни галерии.

Червената армия е имала 20 години да подготвя страната си за отбрана. Ако двуетажните железобетонни капонири са били заети от постоянни гарнизони, а между тях е била организирана полева отбрана на войските, дивизиите на Червената армия са можели да се удържат тук не година и половина, а много по-дълго. И да избиват германците със стотици хиляди. Но не са ги избивали. И не са се удържали. Те просто не са били тук.

През януари 1941 година Великият стратег бил заявил на Сталин пред целия висш команден състав, че в Белорусия укрепените райони се строят прекалено близо до границата. Но Стратегът, кой знае защо, е забравил да напомни на Сталин, че зад тези укрепени райони има втора и трета линия УР, вече готова, но незаета от войски.

Ако Жуков преди войната е бил извел от мишеловката в района на Бялисток един стрелкови корпус, а още по-добре — цялата 10-а армия, и е бил поставил нейните дивизии в укрепленията на новата и старата граница, ходът на войната е щял да бъде съвсем друг.