Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

4

Нека се обърнем към историята на този въпрос.

През Първата световна война всички основни воюващи държави са изпуснали абсолютно безценни шансове за бляскава победа, за бърз, пълен и съкрушителен разгром на врага. Войната е била обявена, но нито една страна не е имала мобилизирана армия. По границите са се сблъскали челни и прикриващи части. А главните сили не били готови!

За германската армия пътят към Париж е бил открит. Германците са можели да заобиколят крепостите, а малките заслони да пометат като едното нищо. Германската армия е можела да стигне до Париж през първите седмици на войната, ако не и през първите дни, и да го завземе. Проблемът е бил само в това, че германската армия не е била мобилизирана.

Мобилизация е била проведена в рекордно кратки срокове.

Но все пак това са 17 дни… А през тези дни и французите не са спали. И те са провели мобилизация. И ето че германската армия е била готова, но ситуацията вече не е била същата. Ситуацията е била кардинално променена. Моментът е бил изтърван.

И руснаците са имали същия великолепен шанс, и австрийците, и французите. Всички са имали възможности и всички не са съумели да се възползват от тях.

Първата световна война — това е кратък период на маневрени действия, след който всички армии на европейските страни били спрени от взаимния обстрел. Армиите се заровили в земята и така и седели четири години в дупките, като си пращали една на друга облаци отровни газове, изтребвали се с яростни, но безполезни щикови атаки, с лавини от артилерийски огън. Първата световна война е една задънена улица.

Още през есента на 1914 година генералите от всички армии се тръшкали: ах, ако в първия ден от войната имах под ръка повече войски, щях да… Ех!

Първият урок от Първата световна война е бил усвоен от много хора: не пропускай момента! Никога вече не допускай размотаване в началния етап на войната! Направи така, че в първия ден на бъдещата война в ръцете си стратегът да има ако не цялата мобилизирана армия (това е недостижим идеал), поне достатъчно сили за гарантирано поемане на стратегическата инициатива.