Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 20
Прекалено близо до границата…

Не е тайна, че първият стратегически ешелон се е състоял предимно от настъпателни групировки, на които веднага се е наложило да се отбраняват. Фактически едва към 27–30 юни на фронтовете е била поставена задача да преминат към стратегическа отбрана.

Генерал-полковник Д. Волкогонов

„Триумф и трагедия“. М., АПН, 1989. Книга 3, част 1, с. 180

1

През януари 1941 година в хода на разбора на стратегическата игра върху карти командващият войските на Киевския специален военен окръг армейски генерал Жуков в присъствието на Сталин и целия висш команден състав на Червената армия заявил, че в Белорусия укрепените райони се строят прекалено близо до границата и имат крайно неизгодна оперативна конфигурация. Жуков ясно бил разбрал, че противникът може да удари от районите на Сувалка и Брест по тила на войските от Западния фронт и да обкръжи едновременно три армии. Половин година преди нападението Жуков видял като на рентген целия замисъл на германския блицкриг. Той ясно изложил този замисъл пред Сталин и цялото висше военно ръководство на страната.

Командващият войските на Западния специален военен окръг генерал-полковник от танковите войски Павлов, явно обиден, че Жуков критикува ситуацията в неговия окръг, възразил: а при тебе в Киевския окръг далече от границата ли ги строите?

На което Жуков с достойнство отговорил, че и в Киевския специален военен окръг те се строят близо до границата, че това е неправилно, но не той е избирал мястото на строителството.

След като прочетем този откъс от мемоарите на Великия пълководец, ние веднага и дълбоко вникваме в причината за разгрома на Червената армия през лятото на 1941 година. От дадения откъс съвършено определено следва, че Жуков не е виновен за разгрома през 1941 година. Укрепените райони не били построени където е трябвало, но Жуков не е имал никакво отношение към този идиотизъм. Решението за изграждането на укрепените райони покрай новата държавна граница било взето преди той да бъде назначен за командващ на КОВО.