Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

7

И тъй, на 21 юни 1941 година 186-а стрелкова дивизия е пристигнала в Идрица и е пристъпила към разтоварване и превъоръжаване. До този момент всичко е вървяло добре. Дори много добре. И войски много, и оръжието ново, и командирите знаят какво да правят.

Но изведнъж започва войната и всичко се обръща с главата надолу.

От 21 юни до 7 юли, т.е. повече от две седмици, 186-а стрелкова дивизия (това е потвърдено и от генералските мемоари) обикаля безсмислено наоколо. Разтоварва се и отново се натоварва. Отново се разтоварва и отново се натоварва. Идрица-Себеж-Идрица-Себеж. Дивизията е заемала укрепен район. После го е изоставяла. Копаела е окопи. Изоставяла ги е и е продължавала пътя си. Натоварена с боеприпаси, продоволствие и какво ли не още.

Трябва да прочетете мемоарите на Самутин. Защото аз не цитирам най-интересното. Трябва да прочетете как войниците, осъзнавайки ненужността и глупостта на идиотските местения, са захвърляли и оръжие, и боеприпаси. Как дивизията се е топяла от умора и объркване. Как при първа възможност войниците са се разпръсвали по гори и села.

Младши лейтенант Самутин не е и помислял да се предава в плен, не е искал. Но изтощен до крайност, е заспал заедно с остатъците от своята рота. Заспал е на селски сеновал, без да назначи охрана: хората са били капнали от безумното сноване насам-натам. А наблизо е имало незает от никого укрепен район!

За това нехайство може да бъде обвинен младши лейтенантът. А може и Гениалният пълководец, който в Генералния щаб е творял гениалните си планове. Защото не само 186-а дивизия се е лутала безцелно и катастрофално е губела мощта си още преди срещата с противника. И целият 62-и стрелкови корпус, в чийто състав е влизала тази дивизия, също се е лутал безсмислено. И цялата 22-а армия, в чийто състав е влизал 62-и стрелкови корпус, е кръжала в пространството, ту е заемала укрепени райони, ту ги е изоставяла, ту е копаела окопи, ту отново се е натоварвала в ешелоните. А после се е разтоварвала.

И всичките седем армии от Втория стратегически ешелон са правели подобни пируети.

По-горе видяхме, че и в Първи стратегически ешелон са се вършели такива странни неща: гигантските механизирани корпуси са сновали по пътищата, докато са изразходвали цялото си гориво и моторесурси.

* * *

Командирът на стрелково отделение, който подготвя подчинените си шест-седем-девет бойци за отблъскване на атаката на противника, съставя графичен документ — картичка на обстрела. На малък лист той нанася стрелката „Север-Юг“, ориентирите и разстоянията до тях, позицията на отделението и огневата ивица, позицията на картечницата, основните и резервните сектори на обстрела, позициите на съседите и направлението на техния огън пред фронта на отделението, участъка на съсредоточения обстрел на взвода, инженерните заграждения пред фронта и по фланговете.

Всеки военен план, особено планът на отбраната, има графично изражение. Такива планове се подготвят на всички нива от отделение, взвод, рота и по-нагоре.

Покажете ми, покажете на нас, покажете на страната, народа и на света картата с гениалния замисъл на Жуков за отблъскване на германското нападение.

Жуков е подготвял непристъпна отбрана? С какви сили? На какви рубежи? Къде е документът? Къде е картата?

Жуков е подготвял контраудари? От какви райони, с какви сили, по какво направление? Къде е отразен този замисъл? И ако го е имало, защо дивизии, корпуси и цели армии са танцували из пространството като фигуристи на лед?

Докато великите пълководци и техните наследници не са ни представили графично изображение на замисъла за отблъскване на германското нападение, всички техни думи трябва да се смятат за празно дърдорене, а Жуков — за самохвалко и мошеник.