Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

4

А другарят Сталин през 1939 година е продължавал да отлага войната, като за целта е вкарал свои гарнизони в Естония, Литва и Латвия. Суверенитетът на тези страни е бил нарушен незабавно. Ето само един щрих: комбригът Г. П. Кравченко, един от двамата първи два пъти Герои на Съветския съюз, през 1939 година е бил изпратен в Естония като командир на специална авиационна група, в чийто състав е имало шест изтребителни и бомбардировъчни авиационни полка. В хода на Зимната война от декември 1939 година тази авиационна група е действала срещу Финландия от територията на Естония, която тогава още е била суверенна страна.

През април 1940 година в Централния комитет се провежда съвещание, на което се обсъждат резултатите от Зимната война. В хода на това съвещание на 15 април Кравченко докладва на Сталин за действията на своята авиационна група, в това число за бомбардировката над финландски градове. Той изразява мисълта, че дипломатическите отношения с Финландия се възстановяват, така че не би било зле тази възможност да се използва, за да се погледне резултатът от работата на червенозвездните бомбардировачи…

Червената армия настанява свои гарнизони в Естония, Литва и Латвия уж за защита на тези страни от германска агресия, но използва територията им като плацдарм за агресия срещу неутрална Финландия.

Сталинските соколи са бомбардирали градовете на Финландия поради опасения да не би Финландия да стане плацдарм за нападение над Съветския съюз. Но именно заради тези варварски бомбардировки тя наистина става такъв плацдарм.

Скоро след това Естония, Литва и Латвия доброволно поискват да влязат в състава на Съветския съюз. Отведнъж, и трите. Едва ли не в един и същи ден.

Казват ни, че съветските войски в тези три държави са присъствали заради осигуряването на безопасността на Съветския съюз. Няма да спорим. Но защо е трябвало да включваме тези държави в състава на своята страна? За какво са били нужни масовите репресии спрямо населението им? Защо е трябвало да се насаждат колхозите и останалите прелести на социализма?

Присъединяването на суверенните прибалтийски държави към Съветския съюз е ликвидирало още един буфер между СССР и Германия, разширило е фронта на възможното нашествие, превърнало е населението на тези неутрални страни във врагове на Съветския съюз. Сталин е станал за тях поробител, Хитлер — потенциален освободител.

На Сталин не му е стигнало това и през лятото на 1940 година е откъснал парче от Румъния, като я е превърнал в свой враг и съюзник на Хитлер. Сега фронтът на възможното нашествие се е разлял от Задполярието до Черно море. В случай на война на Червената армия сега е предстояло да защитава небивал фронт, дълъг хиляди километри, като разпилява силите си върху гигантски територии и дава възможност на германското командване да нанася удари там, където плътността на отбраната е най-ниска.