Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

7

Жуков е заявил, че всички висши военни ръководители на Червената армия (освен него) са били идиоти. След две години Втора световна война те не са съумели да вземат предвид дори опита от началния период на Първата световна война. Това е щедър подарък за високочелите чужбински съчинители. Те са оценили това по достойнство и са написали на обложките на Жуковия шедьовър: Най-велик документ на епохата!

От творението на Жуков излиза, че руските идиоти и през 1941 година не са разбрали това, което е станало ясно на всички още през август 1914 година. Това откровение на Жуков западните бързописци повтарят с чувство на дълбоко удовлетворение. Те са радват: ето виждате ли колко глупавички са били стратезите на Сталин. Ясно е, че те не са планирали никакво нашествие! Къде ти при такава изостаналост! За нищо не ги е бивало! Какво ти нашествие, след като Червената армия се е придържала към остарели възгледи, също както слепец се вкопчва в стената!

И платените приятели зад граница вият ли, вият: щом самият Жуков заявява, че руснаците за нищо не ги е бивало, значи именно така е било. Техните глупавички стратези са си мислели, че войната срещу Германия ще започне по същата схема, по която е водена и Първата световна война. Те са били в плен на остарели концепции, възгледи и идеи.

Смее ни се целият свят. През 1914 година времето е било загубено не защото генералите са били глупави. Просто те не са имали под ръка достатъчно войски. Но нали през 1941 година нещата са стояли другояче. Армията на Германия е била напълно мобилизирана и нейните тилове са били разгърнати. Съветският Генерален щаб е знаел това. Нима, учудва се западният читател, тези руски глупаци са си мислели, че напълно мобилизираната и разгърната германска армия ще нанася удар отначало с малкото пръстче, после с показалеца, а после с цялата длан по бузата?

Ето, именно в тази светлина Жуков рисува ръководството на Съветския съюз: в ръководството е имало само глупаци, които са вярвали, че не всички германски дивизии ще ударят с бронирания си юмрук, а като начало ще пуснат по един взвод от дивизия. А после по рота…

Но нали и Червената армия от 41-а година също е представлявала определена сила.

Най-доброто изследване за руската армия през Първата световна война според мен е направил генерал Н. Н. Головин — „Военните усилия на Русия през световната война“ (Париж, ТОИ, 1939). Според него през есента на 1914 година числеността на руската армия след завършването на мобилизацията е достигнала 4,7 милиона войници и офицери.

А Сталин, който е имал фактически същата численост на населението като цар Николай, на 21 юни 1941 година ПРЕДИ началото на официалната мобилизация е държал въоръжени 5,7 милиона бойци и командири („Красная Звезда“, 20 юни 2000).

Това са официалните числа. И то без да се броят войските на НКВД и НКГБ[1]. В действителност в Сталиновата армия е имало повече войници.

Гигантските маси съветски войски са били максимално дислоцирани край границите. Ние вече видяхме това от примера с Брест. Всеки може сам да събере много такива примери.

И ето че чужденците четат Жуков. Чудят се: колко са наивни тези руснаци. Та те са имали само в Брест три дивизии, включително танкова. Нима наистина са мислели, че в началото на войната по 10–15 души от всяка дивизия ще воюват, а останалите ще се припичат на слънце?

Но именно такива ни изобразява Жуков.

През август 1914 година военната авиация не е играла никаква роля: който господства във въздуха, той господства на земята. През първите две години на Втората световна война Германия е нанесла поражение на Полша, Белгия, Холандия, Дания, Норвегия, Франция, Гърция, Югославия, на британските войски на континента. И навсякъде се е повтарял един и същ сценарий: внезапен удар по летищата.

А Жуков ни рисува такава картина: в Наркомата по отбраната и в Генералния щаб са седели глупаци, които са мислели, че отначало ще долети един германски самолет, ще бомбардира и ще отлети. После — два. На следващия ден — пет. И чак след няколко дни ще влязат в действие главните сили на авиацията.

Както обикновено, самият Жуков остава настрана. Не разказва за своите виждания за началото на войната. Виж, заобикалящите Жуков маршали и генерали, ако се вярва на неговите измислици, са си представяли началото на войната именно така.

* * *

На подхранените чуждестранни поддръжници на това им е много приятно да се любуват на себе си на фона на нашата глупост. Особено много ги радва, че стратегическата недоразвитост на Червената армия признава Най-великият от великите стратег на всички времена и народи.

Бележки

[1] Народен комисариат за държавна сигурност. — Б.пр.