Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 7
Дълбоката операция: изворите

Когато сетният граничен знак

е изличен от воините наши —

навсякъде ще грейне ален флаг,

цветята ще разтворят щедро чаши.

Светът ще те последва ведро, с мир,

о, шеста земна част, към теб ще гледа,

ще дойдат хора победители на пир

да възвестят великата победа.

Валентин Лозин

„Стихи о будущем“, 1937

1

Точно преди победния финал на Гражданската война Червената армия изведнъж среща предварително подготвена почти непристъпна дълбокоешелонирана отбрана. Белите са се укрили и укрепили в Крим, а входът за Крим е през един тесен провлак, дълъг 30 км, широк на най-тясното място само 8 км. През дългите векове Крим е имал много владетели. Всеки нов господар на полуострова е укрепвал тясната ивица земя, по която нови завоеватели са можели да нахлуят в неговите владения, издигал е тук укрепления и заграждения. През дългите векове провлакът е прекопан целият. Затова се казва Перекоп. Монголците са построили тук крепостта Ор Капи. Двеста години след тях турците са създали мощна отбранителна линия, която била наречена Турският вал. След още триста години Екатерина Втора е отвоювала Крим. По нейна заповед през 1783 година руски генерали изграждат Перекопската крепост.

Перекоп е естественият рубеж на отбраната на Крим. На отбраняващия се не се налага да разпилява силите си на стотици километри — може да ги съсредоточи на тесния участък, подготвян дълги векове за отбрана. През 1920 година Крим са защитавали войските на белите, които са имали дългогодишен военен опит. И офицерите, и редовите войници са знаели, че няма накъде да отстъпват, зад тях е морската бездна, а за плен при червените командири е по-добре и да не помислят.

И ето че през късната есен Червената армия провежда две последователни по дълбочина фронтови настъпателни операции, обединени от един замисъл: една седмица — контранастъпление в Северна Таврия, тридневна пауза, след която — настъпление с пробив на укрепленията на Перекоп и завземане на целия Крим. Тази операция продължава 11 дни.

Пътят към Крим е бил защитен с ров с дължина 11 км, дълбок 10 метра. Отвъд рова — земен насип, широк 30–50 м в основата, висок 10 метра. Ровът е бил прикрит с телени заграждения. В земната маса на вала са били организирани огневи точки. Цялата местност се е прострелвала с многопластов картечен и артилерийски огън.

На 20–25 километра зад първата отбранителна линия се е намирала втората ивица — шест линии окопи и траншеи.

В тила зад двете отбранителни линии е бил съсредоточен мощен резерв, в чийто състав освен пехота, кавалерия и артилерия е имало 14 бронирани влака, 45 бронирани коли и танкове.

Освен пътя през Перекоп в Крим е можело да се влезе през водната преграда Сиваш, което в превод означава Гнило море. Ширината на най-достъпното място е 7 км. Дълбочината — къде до коляно, къде до кръста, а някъде и три метра. Бреговете — полегати, мочурливи, дъното тинесто, лепкаво. Кораби няма какво да правят тук — навсякъде плитчини. Всички лодки по крайбрежието белите предварително са били откарали със себе си или сериозно повредили. Салове е нямало от какво да се правят: наоколо е гола степ. Но и да газиш не става: по дългите километри има множество доста дълбоки места, които не са обозначени по никакъв начин и не са нанесени на картите.

На червените е предстояло да форсират Сиваш, газейки под обстрела от вражеския бряг. Проблемът се е усложнявал от това, че през ноември духал студен пронизващ вятър и вдигал вълни, температурата паднала до минус 10–12 градуса.

Червените са пробили отбраната на Перекоп за три дни, след което са вкарали в пробива подвижни групи — 1-а и 2-а конна армия. Освен това на спомагателното направление е бил форсиран Сиваш, била е пробита отбраната и на това направление е бил въведен в пробива 3-и конен корпус.

Трите подвижни групи, без да влизат в бой, стремително са препуснали към черноморските пристанища…