Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 13
За колективния разум

Две граби-армии успешно тръгнали по пътя на международния бандитизъм. Но на този широк път е тясно за две банди едновременно, ако всяка от тях преследва в перспектива целта световно господство. И единият треснал другия. Треснал го силно, като добре издебнал момента, повалил го и смятал, че го е убил. Но здравата се е излъгал и е разбрал това не веднага. Вятърът, посят през септември 1939 година, се е върнал като буря по нашите градове и села. „Непобедимата и легендарната“, ръководена от ареопаг полуграмотни вождове начело с мустакатия хитрец, обкръжен от полуграмотните като него блюдолизци-стратези, е била унищожена за броени дни. Понеже не искат да признаят, че по тяхна вина катастрофа е сполетяла страната, че армията е разбита, московските стратези, които нямат други военни планове освен агресивно-настъпателни, изпращат до несъществуващата армия неадекватни на обстановката заповеди за контранастъпление, като така задълбочават катастрофата и бъркотията.

Йосиф Комаровски

„Взгляд“, №535, 21–27 декември 2002

1

И ето че преподавателят във Военната академия „Фрунзе“ полковник Морозов се изказва във вестник „День“. (Много красиво име — почти „Денят М“.) Като начало полковник Морозов, демонстрирайки познаване на нещата, съобщава, че в западните крайгранични окръзи се намирали 171 съветски дивизии. (Не всеки е способен да запомни формулата „170 дивизии и 2 бригади“, затова за някои полковници е въведено опростяване.)

След като демонстрира пред народа собствената си ерудиция, полковникът преминава към разобличения: дали зад моя гръб не стои група експерти?

Като стана дума за групи експерти, хайде да си спомним, гражданино полковник, какво означава това — зад гърба ви да има група експерти. Многобройни групи. По-точно, безбройни групи. Тълпи от експерти.

Чак ти притъмняваше пред очите, когато в края на работния ден стада полковници се изсипваха от вратите на Академия „Фрунзе“. Всички те са експерти. Всички тях са ги поставили на стража на същата версия, която вие, гражданино полковник, защитавате. На всички вас са наредили бдително да охранявате и твърдо да отбранявате… Всички вие сте учено войнство. И не само вие. Само в града-герой Москва военни академии имаше повече, отколкото в САЩ, Британия, Германия, Япония и Франция, взети заедно. Само в града-герой Москва има повече генерали, отколкото във Въоръжените сили на САЩ. А ако говорим за генерали с три звезди и нагоре, в Москва те са повече, отколкото в останалата Европа.

В самия разцвет на застоя в съветската армия имаше 18 военни академии, един военен университет, 74 висши военни училища, 4 военни института, 4 средни военни училища, 6 военни факултета при цивилните висши учебни заведения.

Освен това — 32 висши учебни заведения при Министерството на вътрешните работи.

Да помълчим за КГБ, макар че и там с военна история се занимаваха много упорито.

Така че точно вие, полковник, не се оплаквайте. Вашето войнство стряска враговете.

Само в Москва има повече военни експерти от елените в Чукотка. Цели стада. Или може би, гражданино полковник, вие вярвате, че тук на Запад сериозните експерти са по-умни от тези в Русия? Не вярвайте в това. И тук са същите като у нас. Само дето са по-сериозни.

Но ако вие наистина вярвате в колективния разум, сформирайте група и поне пребройте дивизиите на Червената армия през 1941 година. Само че предварително ви казвам: групово няма да успеете.