Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 17
Още веднъж за 186-а стрелкова дивизия

От есента на 1939 година започна разгръщането на Съветските въоръжени сили.

„Советские вооруженные силы. История строительства“. М., Воениздат, 1978, с. 234

Усиленото разгръщане на всички видове въоръжени сили и родове войски започна от есента на 1939 година.

„Партия и Армия“. М., ИПЛ, 1980, с. 161

1

На 19 август 1939 година Сталин подава ръка за приятелство на Хитлер: изпрати вестител, ще си делим Полша. Същия ден Сталин започва тайно мобилизационно разгръщане на Червената армия и мобилизация на цялата страна за война.

Мобилизацията е била всеобща и тотална. В грандиозния процес са били включени промишлеността, селското стопанство, транспортът, науката, културата, всички ресурси на огромната държава и всички слоеве от населението, включително учените и колхозниците, писателите и журналистите, локомотивните машинисти и дървосекачите, бойците и командирите, чекистите и дипломатите, затворниците от затворите и лагерите, учителите и лекарите, юношите, жените, старците и всички, всички, всички.

Размахът на мобилизационното разгръщане на Червената армия очевидно е надхвърлял потребностите за евентуално поделяне на Полша.

Трийсет години след края на войната съветското ръководство официално призна, че се е провеждало разгръщане на Въоръжените сили. Вярно, при това за дата на началото на процеса е било наредено да се признава 1 септември 1939 година, когато 4-ата извънредна сесия на Върховния съвет на СССР приема новия закон „За всеобщата военна повинност“. При това някак се изпуска една малка подробност: сесията е била извънредна. За нея не се е знаело предварително. Заповедта за събиране в Кремъл на кубанските казаци, донецките миньори и чукотските еленовъди за утвърждаване на новия закон е била издадена на 19 август 1939 година. Именно оттук води началото си мобилизацията.

Освен това, без да изчака чукчите да стигнат до Москва, другарят Сталин още същия ден, на 19 август, издава заповед да се формират десетки нови дивизии и корпуси.

Мобилизацията е разорителна. Такова нещо не се започва току-така. Целта на мобилизацията е очевидна: Сталин е подготвял съкрушителен удар върху Европа. Досега никой не е дал други обяснения за действията на Сталин. Няма как да се оправдаеш и с подготовка за отблъскване на бъдеща агресия: през август 1939 година никой не е заплашвал Съветския съюз, в онзи момент Хитлер не е кроял никакви планове да напада Сталин, Германия изобщо не е била готова за война. Това е принудена да признае дори официалната комунистическа пропаганда: „През есента на 1939 година германските въоръжени сили още не можеха да влязат в решаваща схватка на запад“ („Великая Отечественная война Советского Союза. 1941–1945. Краткая история“. М., Воениздат, 1970, с. 24).

Официалната история тутакси дава и причината: в онзи момент Хитлер не е имал подготвено оръжие и боеприпаси, промишлеността не е била поставена на военновременен режим, тя не се е справяла с изпълнението на военните поръчки.

Щом през есента на 1939 година Хитлер не е бил готов да прегази Дания, Норвегия, Белгия, Холандия, Франция и Люксембург, за победа над Съветския съюз пък изобщо не е имал сили.

И как след всичко това да разбираме декларациите на официалната пропаганда, че Сталин е искал да спечели време и да отложи войната? Той се е стремял да отложи война, която Хитлер в онзи момент не е и замислял? Или се е стараел да отложи войната до момента, когато Хитлер ще постави промишлеността си на военни релси и ще се запаси с оръдия, танкове, самолети, снаряди и бомби?