Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

3

Наистина е по-лесно да се отбраняваш, отколкото да настъпваш. Но само при условие че твърдо сме решили да се отбраняваме и сме подготвили войските си за отбрана.

Ако Виктор Павлович Куливар се бе заел с въпроса за собствената си безопасност — нямало е да бъде толкова лесно да го срещне човек на тиха уличка.

Но той не се е занимавал с този въпрос. Също като другаря Сталин.

Сталин е знаел, че за Хитлер войната срещу целия свят е самоубийствена. Към лятото на 1941 година Хитлер е бил в ситуация, при която войната вече е била изгубена. Той вече е имал толкова врагове, че при никакви условия не би могъл да победи всичките. Нима той ще тръгне и срещу Съветския съюз, след като не е в състояние да защити дори собствената си столица от британските бомбардировачи!

Разбирайки това, Сталин не е подготвял отбраната, а я е унищожавал. А е подготвял настъплението.

Но колкото повече внимание обръщате на настъплението, толкова по-зле става за вашата отбрана.

Войските, които се готвят за отбрана, са разпръснати по фронта и в дълбочина. Те са се заровили в земята, че и са се замаскирали. Направете експеримент: поставете насред полето мишени и стреляйте по тях от сто или от двеста метра. А сега изкопайте траншея, скрийте в нея своите шперплатени врагове и повторете опита…

Ако войските стоят в отбрана, пикиращите бомбардировачи не са заплаха за тях. Една бомба, един снаряд не могат да нанесат голяма вреда. Защото войските не са събрани накуп. Не са страшни и танковете. Напира това желязо към теб, а ти маневрирай — отскочи по траншеята на три метра встрани от него. И готово. Дори е добре, ако се е засилил право към теб. Пускаш го над себе си, после — запалителна бутилка в кърмата му. Танковете, които настъпват към подготвена отбрана, са крайно уязвими.

Ако път подготвяме армията си за настъпление, степента на уязвимост на войските постоянно и стремително се повишава. Войските трябва да се съберат в плътни групировки, желателно — покрай пътища. Именно такава картина са сварили германските пилоти на 22 юни: бойни и транспортни машини практически плътно една до друга, често в успоредни колони.

Колкото по-висока е била готовността на Червената армия за нанасяне на удар, толкова по-лесно е било да й нанасят удари, толкова по-страшен е бил разгромът.