Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

7

Висшият команден състав на Червената армия по времето на цялата Втора световна война се е състоял все от кавалеристи. Сред тях са маршалите на Съветския съюз Будьони, Ворошилов, Малиновски, Мерецков, Рокосовски, Тимошенко, армейските генерали Баграмян, Соколовски, Ерьоменко, които след войната са станали маршали.

И за командващи танкови армии са били назначавани кавалеристи: Рибалко, Богданов, Катуков, Романенко, Лелюшенко.

След Гражданската война кавалерията е дала импулс за развитието на съветски танкови войски не само по посока на подкрепа за пехотата, но преди всичко по посока на създаване на мощни танкови съединения за стремителна маневрена война.

Самото развитие на Червената армия след Гражданската война опровергава лъжите на Жуков и на неговите продажни съавтори.

Червената армия не се е вкопчвала в опита от Първата световна война. За това говори развитието на бронетанковите войски. Червената армия първа в света е започнала да формира мощни бронетанкови съединения за самостоятелни стремителни действия, за водене не на позиционна, а на маневрена война, за нанасяне на дълбоки съкрушителни удари.

Червената армия още през 1930 година първа в света е създала въздушнодесантни войски. Към началото на Втората световна война тя е притежавала много по-голям брой подготвени парашутисти-десантници, отколкото всички останали страни в света, взети заедно. Кой би посмял да твърди, че у нас са се придържали към опита от Първата световна война?

Червената армия единствена в света е притежавала брониран щурмовик. Предназначението на този самолет е огнева подкрепа за танковите клинове, порещи вражеските тилове.

Червената армия единствена в света е притежавала плаващи танкове в достойни за споменаване количества. И това ли е от Първата световна война?

Декларациите на Жуков за пълната несъстоятелност на съветската стратегия в навечерието на германското нашествие доказват само едно: той не е знаел нищо за съветската стратегия. Просто не е бил в течение на нашите постижения.

Ако не самият Жуков е канонизирал опита от Първата световна война, а някой неведом, когото не можем и не можем да открием, тогава възниква неудобният въпрос: защо Великият стратег е криел своето предположение и от висшестоящото ръководство, и от заобикалящите го, и от подчинените си? Защо е мълчал?

През декември 1940 година се е състояло съвещание на висшия команден състав на Червената армия. Сталин е присъствал, но не се е намесвал в работата на съвещанието. Всеки е можел да говори каквото иска. Сталин е свикал съвещанието именно за това — да изслуша своите пълководци, без да им пречи, без да ги прекъсва. Защо тогава Жуков не се е възползвал от момента? Защо не е казал, че някои военни се вкопчват в остарелия опит от Първата световна война? Защо не е призовал нещата да се погледнат по нов начин?

През януари 1941 година, след като е получил поста началник на Генералния щаб, Жуков е бил длъжен да съобщи своето предположение на Сталин, на членовете на Политбюро, на наркома по отбраната, на подчинените си. Трябвало е да напише меморандум до Сталин: у нас войната се подготвя по отживелите схеми на Първата световна. Жуков е трябвало да свика ново съвещание на ръководния състав на Червената армия и категорично да заяви пред всички командващи окръзи, флоти, армии и флотилии, че трябва да се готвят за нова война, а не за онази, която отдавна е отшумяла.

* * *

И ето един въпрос към всички защитници на Жуковата гениалност: а къде е документът?

Вие, господа-другари, имате достъп до всички секретни архиви. Ами хайде намерете меморандума на Жуков, представете неговите страховити приказки, че някои хора работят вредителски по стари схеми. Къде са тези документи?

Няма ги.

Просто защото гениалният изобличител е поумнял толкова много след битката. А през 1941 година си е мълчал.