Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

4

Въз основа на ученията и маневрите в Киевския, Белоруския и други окръзи през 1936 година е бил приет Временен полеви устав на РККА (ПУ-36). Дълбоката операция е същина и основно съдържание на този устав.

И отново ще кажа: нито в Германия, нито в някоя друга страна по онова време такава теория не е била утвърдена в устав.

Тук обаче ще ме контрират: ами нали уставът е временен!

Правилно. Но тогава не е имало никакъв друг. Уставът е временен, но задължителен за изпълнение. И отдавна е време да видим защо е бил временен.

Това е бил период на бурно развитие на армията. Водела се е жестока борба на мнения. Всеки е смятал своята гледна точка за единствено правилната, всеки я е отстоявал. В разгара на борбата са били използвани и не съвсем честни похвати. Понякога идейните противници са си отправяли твърде тежки обвинения, заяждайки се за дреболии. Ето защо всеки се е застраховал, като е използвал термините „предварителен“, „временен“ и пр.

В случай на нападки винаги е можело да се измъкнеш, като обявиш, че това не е окончателният вариант. Стигнало се е дотам, че е бил отпечатан и разпратен на войските Полеви устав за 1941 година (ПУ-41), под чието заглавие е пишело: Проект.

Между другото, лично другарят Сталин е дал такъв пример: „История на ВКП(б). Кратък курс“. Сталин е имал много противници. И явни, и скрити. Можело да се заядат: ето, ти не си осветлил и това, и онова. А Геният на всички времена и народи си е имал готов отговор: та нали това е кратък курс!

Но къде е пълният? Там е работата, че пълен не е имало и не се е предвиждало да има. Имате кратък, задоволете се с него.

Именно така са стояли нещата с уставите, инструкциите и наставленията — те са временни, те са предварителни, те са проекти. Но са задължителни за изпълнение и други няма.

А най-важното е било, че всичките тези устави, инструкции и наставления доста са си приличали. Всички те са ориентирали Червената армия към провеждане на стремителни настъпателни операции. Виж, устави с препоръки как трябва да се гради отбрана в стратегически мащаби, как да се отразяват ударите на агресорите и да се нанасят контраудари, как да се отстъпва в случай на неуспех изобщо е нямало. Нито в предварителен вид, нито във временен, нито в проекти.