Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

4

Държавният глава, след като се нагледа на тези лутания, през 2003-а нареди да се сложи край на безобразията и да се съчини официална история.

Минаха 5 години…

И се разбра: гражданите сериозни историци още не са започвали…

Разказва президентът на Академията на военните науки армейски генерал М. А. Гареев: „Преди пет години Владимир Владимирович Путин благослови тази работа, като постави задачата на правителството, на Министерството на финансите, на нашето ведомство. Изобщо направи всичко в своя стил. За наш срам после се започнаха разни протакания и разминавания“ („Красная Звезда“, 23–29 юли 2008).

За справка: още преди десет години само Московското регионално отделение на Академията на военните науки е наброявало 257 доктори и 436 кандидати на науките („Красная Звезда“, 10 януари 1998). Хем това е само едно регионално отделение на само една академия. През последните години се наплодиха още повече. Докладва несменяемият президент на Академията на военните науки армейски генерал М. Гареев: „В момента в АВН има 665 действителни членове, 312 член-кореспонденти, 29 почетни членове и 1395 професори“ („Красная Звезда“, 24–30 декември 2008).

Мен ако питате, действителен член на Академията е Сергей Павлович Корольов, главният конструктор на ракетата, която изведе в околоземна орбита първия изкуствен спътник. Академик Корольов е главният конструктор на ракетата, с която бе осъществен първият в историята полет на човек в космическото пространство.

Мен ако питате, действителен член на Академията е Игор Василиевич Курчатов, под чието ръководство през 1944 е бил построен циклотронът, а през 1946 година — първият в Европа атомен реактор. Под негово ръководство през 1949 е била създадена атомна бомба, през 1953 година — първата в света термоядрена бомба. През 1954 година под негово ръководство е била построена първата в света промишлена атомна електроцентрала. Под ръководството на академик Курчатов са били започнати работите над най-мощната бомба на всички времена. Тя стана прочутата „Кузькина мать“[1], записана във всички книги на рекордите.

И ето че се изяснява, че днес само в Академията на военните науки има 665 действителни членове! Пак сме първи на планетата! Искам да вярвам, че всички действителни членове са получили своите титли за грандиозни дела, които по нищо не отстъпват на постиженията на Корольов и Курчатов.

В годините, когато са творили Туполев и Сухой, Корольов и Курчатов, Духов и Грушин, академиците са се брояли на пръсти, а сега само в АВН действителните членове са достатъчно, за да се комплектуват два мотострелкови батальона и една танкова рота. Че остават и за един мотострелкови батальон. Почетните членове са колкото за два подсилени танкови взвода. А професорите — колкото за цял мотострелкови полк.

Хем това е само в една академия.

А броил ли е някой колко разнообразни академии са се навъдили само в Москва? За тяхната издръжка се харчат абсолютно неограничени средства. Интересно е, че шефът на всички военни учени не се оплаква от липса на пари. Напротив — подчертава, че държавният глава е дал съответните указания както на правителството, така и на Министерството на финансите…

Минаха пет години. Но през тези пет години работата не помръдна. Не бе направено абсолютно нищо. И ето че академик А. О. Чубарян съобщи изненадваща новина: „Тази година президентът подписа указ за подготовка на нов десеттомен труд по история на Великата отечествена война“ („Красная Звезда“, 24–30 септември 2008).

Е, сега, то се знае, работата ще потръгне!

Само не е ясно какво стана с предишното разпореждане от 2003 година. Защо не е изпълнено? Кой е виновен? Къде се дянаха народните средства? Кой понесе наказание за разхищенията и какво именно?

Притиснатият до стената повелител на всички сериозни историци армейски генерал Гареев съобщава: е, сега вече работата закипя. Позната картина: пипват бригада кръшкачи, че играе карти, и всички изведнъж се втурват да имитират кипяща дейност. Петгодишната научна почивка за по цигара е прекъсната и Гареев рапортува: „Работата потръгна. Но смятам, че ще й пречат хора, на които не харесва истината за войната“ („Красная Звезда“, 23–29 юли 2008).

В Русия при такива изявления обикновено си спомняме за някакъв танцьор[2].

* * *

На нашите сериозни историци ето вече 60 години все нещо им пречи.

Бележки

[1] Грубовато-просторечният израз „Показать кузькину мать“ означава най-общо: „Да дам на някого да разбере“, „Да направя някого на мат и маскара“, а „Узнать кузькину мать“ — „Да видя звезди посред бял ден“ и т.н. — Б.пр.

[2] Алюзия за руската поговорка „На лошия танцьор подът му пречи“. — Б.пр.