Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

3

До разработването на най-важните планове от хиляда офицери от Генералния щаб се допускат само няколко души. През 1941 година най-важните документи на Генералния щаб са писани с ръката на генерал-майорите А. Ф. Анисов и А. М. Василевски. Наблизо не е имало нито машинописки, нито стенографки, нито чертожници, нито шифровчици.

До тези планове освен двамата изпълнители са били допуснати генерал-лейтенант Г. К. Маландин — началник на Оперативното управление при Генералния щаб, генерал-лейтенант Н. Ф. Ватутин — първи заместник-началник на Генералния щаб, и самият Жуков — като началник на Генералния щаб. Това е всичко. Великолепната петорка. Колкото са пръстите на едната ръка. Цялата работа се води под личното ръководство на Жуков. Той е Главният конструктор.

Ватутин и Маландин Жуков е довел лично със себе си в Генералния щаб, а Василевски и Анисов е можел във всеки един момент да замени с други генерали или полковници, с хора, които според Жуков биха могли да се справят с поставената задача.

В най-отговорните случаи, при разработването на най-важните стратегически планове от верижката на подчиненост са изпадали генерал-лейтенантите Ватутин и Маландин. Кръгът на посветените се е стеснявал до двама души. Изпълнител Анисов — ръководител Жуков. Изпълнител Василевски — ръководител Жуков.

И ако изпълнителите и бъкел не са разбирали, защо гениалният ръководител не ги е сменил с хора разбиращи? Да речем, измежду преподавателите или дори слушателите на Академията при Генералния щаб, където според твърдението на Жуков е царяла абсолютна яснота по въпросите за характера на началния период на бъдещата война.

А Василевски и Анисов, щом не са разбирали същината на съвременната война, е трябвало решително да прати на една определена алма-майка.

Да съберат акъл.