Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 27
Но къде са специалистите?

Как може да се игнорира фактът, че „Планът Барбароса“ — планът за нападение над Съветския съюз, е бил съставен още през януари 1940 година, тоест година и половина преди началото на войната. В този план, както вече посочих, Хитлер лично е записал, че цел на войната ще бъде физическото унищожаване на почти цялото население на Русия.

М. Крол

„Независимая газета“, 5 август 1994

1

Опровергателите крият още един коз в таен джоб: всички теории на този Резун-Суворов действат само на незнаещи хора. Той е силен, докато не е срещнал на пътя си истински сериозен историк. Дори специалист от средна ръка с лекота ще разбие този огняр от ледоразбивач с всичките му теории. Но може и да не стане нужда да го разбиват. Ясно е, страхливецът Суворов ще се опита да избегне битката с истински експерт и именно това ще бъде победа над неговите псевдоисторически приказки.

Пръв на 18 февруари 1993 година изрази тази спасителна мисъл вестникът със свято име „Правда“: „Резун-Суворов прекрасно разбира, че не би могъл да издържи сериозна полемика със специалисти“.

Поука: няма да обръщаме внимание на неговите писания — на хоризонта ще се появи специалист на бял катер и ще потопи „Ледоразбивачът“ още с първото си торпедо.

И над страната прогърмя: още щом се появи специалист…

Но специалист не се появяваше.

И сред сплотените редици на загрижените граждани плъзна недоумяващ ропот: но къде са специалистите? Защо мълчат?

Задаваха този въпрос на много светила на мисълта, в това число и на прочутия писател, Героя на Съветския съюз В. В. Карпов:

„— Още повече шокираха четящата публика книгите на В. Резун (Суворов), които се разпродадоха в безумни тиражи из Русия в навечерието на юбилея на Победата. Извънредно странно е, че никой от писателите и историците не разкритикува сериозно писанията на изменника от ГРУ[1].

— Ами просто никой не иска да се занимава с този боклук — ядосано отговори писателят. — Суворов не е историк. Не е и писател. Той е дребен политикан, и то от твърде мръсен тип. След като е бил пешка в ГРУ, той избягва на Запад и не може дори да продаде никакви наши тайни — просто не ги е знаел. Ето защо започна да измисля гадости в угода на «клеветниците на Русия»“ („Книжное обозрение“, 9 май 1995).

Моите изобличители бягат от битка чрез маневра в два хода.

Първият ход: внушават на народа, че „Ледоразбивачът“ е писан специално за малограмотни и незнаещи хора, но по никакъв начин не би могъл да издържи двубой със сериозни историци. Сериозните историци ще го направят на пух и прах.

А на въпроса защо сериозните още не са го направили на пух и прах, следва отговор: ами защото не искат да си мърсят ръцете с този боклук.

Бележки

[1] Пълно име: Главно разузнавателно управление при Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия. — Б.пр.