Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

5

Хем това е само един от множеството военни епизоди. Официалните историци не са разоравали тези ниви. Но с какво се занимават те? Решават проблеми.

Ето една от задачите пред руската историческа наука, която предстои научната общност да реши. Докладва президентът на Академията по военни науки армейски генерал Гареев: „Предстои упорита борба. Предстоят допълнителни изследвания на цяла редица въпроси, за да отговорим достойно на фалшификациите. Например свързани с това, че СССР и Англия тайно възнамерявали да нападнат Германия. Нима не е актуално нещата да се поставят по местата им?“ („Красная Звезда“, 23–29 юли 2008).

Стотици учени мъже са готови да продължават да ядат държавен хляб, за да поставят нещата по местата им, за да докажат: през 1941 година Великобритания не е възнамерявала да напада Германия.

А лично на мен, пък и не само на мен, а и на целия свят без допълнителните изследвания на Гареев ни е известно, че Великобритания не е подготвяла нападение над Германия през лятото на 1941 година.

Още на 3 септември 1939 година Великобритания открито е обявила война на Германия. И е водила тази война. Към лятото на 1941 година Британия е отблъснала всички опити на германската авиация да получи господство във въздуха над островите и протоците. Британската авиация е пречупила хода на войната в своя полза. През 1940 година германската авиация безпощадно е бомбардирала британските градове, промишлени центрове и пристанища. Но на това престъпление е бил сложен край. След като е осуетила опитите на германската авиация „да избомби Британия от войната“, британската авиация сама е започнала въздушна война срещу германските градове и промишлени центрове. Между другото, към юни 1941 година британската стратегическа авиация вече е изсипвала над германските градове и заводи повече бомби, отколкото всички сталински соколи са щели да изсипят върху промишлени обекти на Германия и нейните съюзници до май 1945 година.

Към лятото на 1941 година е била пречупена стратегическата ситуация и по море. През май 1941 година британският флот потапя най-големия германски линеен кораб „Бисмарк“. Съветският флот през цялата си история не е потапял нито един линеен кораб. А не си спомням в бойната сметка на съветския флот да има и поне един потопен крайцер.

Унищожаването на „Бисмарк“ слага край на безобразията, които са вършили германските надводни кораби в Атлантическия океан. Малко по-рано, през март 1941 година, Кралският флот осъществява разгрома на италианския флот в района на Нос Матапан и си осигурява господство в Средиземно море.

А сухопътните войски на Британия са били слаби. По онова време те са водели борба срещу германските танкови дивизии в Африка. Тогава не е ставало и не е можело да става дума за десант на британските дивизии на европейския континент: на 1 юни 1941 година приключва евакуацията на британските войски от остров Крит. Едва се успели да избягат от Гърция и нейните острови.

И ето сега научното племе под ръководството на академика, доктора на всевъзможни науки и пр., и пр. е решило да проведе допълнителни изследвания и да докаже, че през лятото на 1941 година Британия не е готвела внезапно нападение над Германия.

Но на кого това не е ясно без каквито и да било допълнителни изследвания?

* * *

Нашите сериозни историци преднамерено заплитат най-прости въпроси. Те фалшифицират историята, за да могат после успешно да разобличават собствените си измислици.

Но защо им е потрябвало това?

Защото на повече не са способни.