Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

6

Това е било твърде мъдро решение — да се придвижи мощната армия на издатина, която надвисва над цялата германска групировка в района на Тилзит и Кьонигсберг. От района на Бялисток във всеки един момент е можело да се удари Данциг във фланга и тила на германските войски, като се отреже цяла Източна Прусия от основната територия на Германия. До балтийското крайбрежие са 200 километра.

Но от гледна точка на отбраната положението на 10-а съветска армия на Бялистокската издатина е било катастрофално.

Генерал-майор П. И. Ляпин през 1941 година е бил началник-щаб на 10-а армия от Западния фронт. Наредили са му да държи главните сили на армията пред укрепените райони, които са били в процес на строителство, но кой ще заема самите укрепени райони в хода на войната — това не са му разяснили. След войната генерал Ляпин е свидетелствал пред твърде строги обвинители: „Самите укрепени райони имаха по 1–2 батальона и нямаха сили дори да охраняват вече построените съоръжения, камо ли да водят в тях отбранителен бой. Нашите настоятелни опити да получим разяснения по този въпрос от щаба на окръга останаха безуспешни“ („ВИЖ“, 1989, №3, с. 69).

Да допуснем, че в щаба на Западния специален военен окръг са заседавали само идиоти. Да допуснем, че командващият ЗапОВО армейски генерал Д. Г. Павлов е бил пълен кретен. Но къде е гледал гениалният началник на Генералния щаб? Той, ако му вярваме, е знаел, че на Бялистокската издатина укрепените райони са твърде близо до границата. А е бил длъжен да знае къде се разполагат дивизиите, корпусите и армиите. Длъжността му е била такава.

Е, къде тогава е гледал Геният на стратегията, щом е знаел, че укрепените райони не просто са недопустимо близо до границата, но и не са заети от войски? И за какво е мислил Великият пълководец, щом е виждал, че при глупавия Павлов най-мощната армия е дислоцирана дори и отвъд линията на укрепените райони? Та нали в укрепените райони, макар и недостроени, армията ще бъде боеспособна. А на самата граница, където няма никакви укрепления, войниците няма да успеят дори да си обуят ботушите в случай на нападение. А летците няма да успеят да дотичат до самолетите си и гъсениците на германските танкове ще ги прегазят.

Между другото, тук не е и имало никакви германски танкове. Летищата на 10-а армия са били завзети от германската пехота.