Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

4

Но Америка в началото на 1940-те е можела да не се включи в европейската война, а да обърне погледа си към Тихия океан. И тогава е щял да възникне третият, най-вероятен и най-неприятен за другаря Сталин вариант на събитията.

Правителството на Великобритания явно е виждало стратегическа задънена улица във войната с Германия. Великобритания не е имала такава армия, че да стовари войски на континента и да разгроми Германия. Германия не е имала такава авиация и такъв флот, че да стовари войски на Британските острови и да разгроми Британия. Продължаването на войната е било безполезно и безсмислено за двете страни. Войната е разорявала и отслабвала както Британия, така и Германия. Британия с всички сили се е опитвала да примами Съветския съюз да се включи във войната срещу Германия. Но другарят Сталин е отлагал, като е уверявал целия свят в своето миролюбие. Някои са вярвали в това…

В тази ситуация у ръководството на Великобритания е назрявало разбирането, че е време да се сложи край на войната. Британия първа е обявила война на Германия, тя е можела да подаде и палмовата клонка. А Хитлер и без това както след разгрома на Полша, така и след разгрома на Франция, е предлагал на Великобритания мир. Неведнъж. И странният полет на Хес с изтребител до леговището на британския лъв явно е навявал на другаря Сталин твърде неприятни размисли.

Ако Британия, оценявайки разрушителните следствия от проточилата се военна криза и цялата безперспективност на създалата се ситуация, изведнъж е решила да излезе от войната, тогава Сталин внезапно е щял да се окаже в много незавидно положение. Сам. Без съюзници. Притиснал под петата си милиони озлобени хора и по неотдавна освободените земи, и в родните съветски лагери, и десетки милиони в съветските колхози. Тези милиони при определени обстоятелства са можели да припомнят на родната власт някои нейни не докрай преценени действия.

Излизането на Британия от войната би застрашило Сталин и с чисто военни неприятности.

По време на цялата война германският флот, общо взето, не е воювал срещу Съветския съюз. Той е воювал срещу Британия, после и срещу флота на САЩ. В случай на излизане на Британия от войната цялата мощ на германския флот е щяла да се стовари върху Съветския съюз. Хитлер е щял рязко да съкрати производството на подводници (най-голямото в света), за сметка на това е щял рязко да увеличи производството на танкове, артилерия, боеприпаси.

По време на цялата война по-голямата част от германската авиация е воювала в Западна Европа, отблъсквайки въздушните нападения на британската, а после и на американската авиация. В случай на излизане на Британия от войната (а Америка още не се е била включила) цялата мощ на германската авиация е щяла да се обърне срещу Съветския съюз.

В хода на войната авиацията на западните съюзници е превърнала германската промишленост в купчини безформен метал, а германските градове — в океани от камънак. Казват, че Германия така и не е могла да се възстанови от бомбите. Правилно. Но нека си представим, че тези бомбардировки бяха спрели през 1941 година, без да наберат размах, и германската промишленост бе работила без пречки и цялата й продукция е била насочена срещу Съветския съюз. Какво е щял да прави тогава другарят Сталин?