Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

6

До есента на 1939 година в западните райони на Съветския съюз всички мостове, до Днепър включително, са били подготвени за взривяване. И не само мостовете, но и тунелите, железопътните възли, системите за водоснабдяване на железопътните гари, локомотивните депа, стрелките и пр., и пр.

Германските танкове са можели да вървят напред, но без снабдяване с всичко необходимо по железниците не биха могли да отидат далече. И да са отидели, щяло е да се наложи някъде в районите на Смоленск и Конотоп да ги изоставят без гориво и боеприпаси. За възстановяване на стотици мостове, тунели и транспортни възли са нужни години. Само с масово взривяване на железопътните съоръжения е можело да се спре блицкригът.

Чрез пакта „Молотов-Рибентроп“ Сталин, според собственото му твърдение, е спечелил година и половина. Как е било използвано това време за засилване на системата на държавна самозащита?

Тя е била ликвидирана.

Сега ми обяснете за какво му е трябвало на Сталин да печели време и да отлага войната?

Без това печелене на време страната е била способна да се защитава.

Ето, спечелили са време, но са използвали това време не за да развият и усилят отбранителните системи, а за да ги унищожат.

До есента на 1939 година в Съветския съюз е съществувала мрежа от секретни партизански бази, създадени в мирно време. Партизанските отряди и диверсионни групи са били готови да се включат в борбата срещу агресора от първите минути на войната.

Сталин е отложил войната, спечелил е година и половина и през това време е разпъдил партизанските формирования, а базите им е унищожил.

Западната граница на Съветския съюз е била защитена чрез верига от укрепени райони. Щом си спечелил време, засилвай укрепените си райони. Постави в тях постоянни гарнизони, складирай в бетонните укрития боеприпаси, свързочни средства, продоволствие и всичко останало, което е нужно за продължителна и упорита отбрана. Но Сталин е наредил неговите укрепени райони да бъдат разоръжени, изоставени, засипани с пръст.

На Днепър е имало мощна речна флотилия, която е можела да възпрепятства или поне сериозно да затрудни евентуално форсиране на Днепър. Сталин е спечелил година и половина, отложил е войната и през това време е ликвидирал Днепърската флотилия.

За всичко това вече говорихме в предишните книги. Принуден съм да го повторя само за да наблегна още веднъж на чудовищната наглост и глупост на кремълската пропаганда, която повтаря легендите как Сталин печелел време, за да укрепява отбраната на страната. Той е печелел време, като е разрушавал множество първокласни отбранителни системи, всяка от които дори поотделно е можела да спре всякакво нашествие.

Сталин е спечелил година и половина и е използвал това време, за да унищожи всичко, което е било предназначено за отбрана. Вместо отбранителни системи и структури са се формирали абсолютно ненужни в една отбранителна война въздушнодесантни корпуси, планинско-стрелкови дивизии, строили са се летища край границите, към границите са се изнасяли милиони тонове стратегически материали, от хиляди тонове резервни части за танкове до сглобяеми мостове, от планини въглища по железопътните гари и хиляди тонове резервни релси и траверси до милиони комплекти топографски карти на крайгранични територии и руско-немски разговорници.

Погледнете кадри от кинохрониките: няколко германци са подкарали тучни стада пленени съветски бойци. Всъщност всичко това е съветска пехота. Е, но до септември 1939 година в състава на всяка съветска стрелкова дивизия е имало собствен танков батальон. В германската пехота не е имало танкове, съветската пехота е имала собствени танкове. Всеки командир на съветска стрелкова дивизия е можел да използва собствения си танков батальон като брониран юмрук, с който би могъл да се защити от всяко нападение. Или като стоманен скелет, около който във всяка критична обстановка дивизията би могла моментално да организира отбранителен район и да спре всеки удар.

Сталин е спечелил година и половина и през това време е ликвидирал танковите батальони на стрелковите дивизии, като е оставил съветската пехота без танкова подкрепа. Ето тук трябва да се търсят изворите на човешките потоци, покорно подкарани в германски плен.

* * *

Баладите за отлагането са една от фундаменталните основи на официалната кремълска пропаганда. Нашите премъдри маршали, генерали, академици и доктори на разни науки обясняваха действията на съветските вождове от началото на 1939 до 22 юни 1941 година просто и достъпно: Сталин се е стремял да отложи войната, за да спечели време, да укрепи отбраната, да се подготви за отблъскване на вражеско нашествие.

Тези обяснения на антинаучни. Съществуват множество факти, които не се вписват в подобно тълкуване на събитията. Тези факти са известни на всички, но нашите уважаеми вождове, стратези, пълководци и научни светила умело ги заобикалят ето вече почти 70 години.

А след като попрелисти техните многотомни съчинения, като се взре в доказателствата, като вникне в дълбокомислените им разсъждения, всеки нормален човек изведнъж открива нещо удивително. Работата е там, че понякога жонгльорите в науката подбират само онези факти, които пасват на техните теории, а това, което не пасва, просто го игнорират и отхвърлят. Но в руската историческа наука всичко е много по-сериозно. Факти, подкрепящи официалната трактовка на събитията, изобщо липсват! Обратното — всички факти противоречат на официалните „научни“ съобщения. Сталин, както и неговите велики стратези, не се е готвел да отблъсква евентуално близко нашествие, не е усилвал отбранителните системи на държавата, а ги е разрушавал. За какво тогава е печелел време?

От този неприятен въпрос, който досега така и не е получил отговор, неумолимо следва, че юначните спомени и размисли на разните маршали на всевъзможните победи представляват твърде несполучливо дърдорене, подготвено за тълпа, която не е способна да мисли самостоятелно.