Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 19
С другаря Сталин и с други другари

Дойде директива спешно да се консервират старите УР[1], да се изведат на Сан воинските части, а охраната на съоръженията да се възложи на волнонаемни въоръжени пазачи.

Полковник Р. Г. Умански

„На боевых рубежах“. М., Воениздат, 1960, с. 35

1

„Линията Сталин“ представлява отначало 13, а после още 8 укрепени района по продължение на западните граници на Съветския съюз. Тяхната номерация е започвала с цифрата 1.

Но с укрепени райони са били подсилени не само западните, а и източните граници на страната. От Благовешченск до Владивосток е имало ивица от 13 УР. Тяхната номерация е започвала с числото 101.

Всички укрепени райони са били изграждани по единни типови проекти, тяхната организационна структура се е определяла в съответствие с единни изисквания по единна методика, въоръжавали са ги с едно и също оръжие. Само съдбите им са различни.

Аз изпитвам към укрепените райони особена любов, имам специално отношение към тях.

Случило се е така, че съм роден в Барабаш, Хасански район на Приморския край. Барабаш е център на 107-и УР. Тръгнах в първи клас в село Славянка. А то е центърът на 110-и УР. После пак живях в Барабаш. Всички мои детски игри минаха край железобетонните канари. Учих на различни места, включително в Киев. Изучавах тактика в Ржишчевските лагери и по полята около Киев. Там, където по-рано са били възлите на отбраната на Киевския УР. Служих също на различни места, включително и в Черновци. Близо до този град е 11-и УР.

С една дума, не съм равнодушен.

Бележки

[1] Укрепени райони. — Б.пр.