Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 4
За размотаването

Полша престана да съществува след 17 денонощия. Операцията в Белгия и Холандия завърши след 15 денонощия. Операцията във Франция, преди нейната капитулация, завърши след 17 денонощия. Три много характерни цифри, които не могат да не ме накарат да ги приема като някакво възможно число при разчетите на нашата настъпателна операция.

Генерал-полковник от танковите войски Д. Г. Павлов, командващ войските на Западния специален военен окръг

27 декември 1940

„Накануне войны. Материалы совещания высшего руководящего состава РККА 23–31 декабря 1940“. М., Терра, 1993, с. 255

1

В началния период на Втората световна война Германия громи своите противници с оглушителни смазващи удари.

Блицкригът не е просто бърза война. Това е искрометен удар от свръхмощен електрически заряд, който мигновено убива на място.

Цяла Централна Европа е била покорена и парализирана от именно такива съкрушителни удари, когато внезапно е била вкарвана в сражение цялата налична боева мощ на огромната армия и авиацията.

През първите две години на Втората световна война Съветският съюз е оставал извън голямата битка. Съветските генерали и маршали са я наблюдавали отстрани. Те са били свидетели как Хитлер громи Полша, Белгия, Франция и Другите страни. Всички са виждали: Хитлер завзема страните една след друга, като внезапно въвежда в действие наведнъж всички сили. През първия ден. През първия час.

През 1939, 1940 и първата половина на 1941 година съветските стратези са имали допълнителна възможност да се убедят: август 1914 година не се повтаря, Германия вече не смята да губи най-скъпоценните дни и часове в началото на войната, Германия нанася съкрушителен смъртоносен удар през първите минути.

И тъй, въпросът е: съветските генерали през първите две години на Втората световна война съумели ли са да разберат как действа армията на Хитлер, или не са съумели?

Отговора дава Най-великият пълководец на всички времена и народи, маршалът на Съветския съюз Г. К. Жуков: „Когато посещавах Академията при Генералния щаб, която беше на мое подчинение, аз за пореден път можех да се убедя, че в навечерието на войната във военните катедри, в литературата, в учебните планове и разработките на слушателите се поднася съвременна военна теория, в значителна степен вземаща предвид опита от започналата Втора световна война. На учащите се се внушаваше мисълта, че в днешната епоха войните не се обявяват, че агресорът се стреми да има на своя страна всички предимства на внезапното нападение. Приемаше се като нормално от самото начало в операцията да встъпят главните сили на противостоящите си противници с всички произтичащи оттук стратегически и оперативни особености“ („Воспоминания и размышления“. М., АПН, 1969, с. 215).

Жуков съвършено ясно и определено твърди, че през 1941 година всеки е бил наясно: в случай на война от първия момент в сблъсък ще влязат главните сили на противоборстващите страни. Никакво размотаване. Никаква загуба на безценни часове и минути в началния период.

Под прекия контрол на Жуков Академията при Генералния щаб попада на 1 февруари 1941 година в момента, когато той встъпва в длъжността началник на Генералния щаб. Следователно в дадения пасаж става дума за периода между 1 февруари и 21 юни 1941 година. Преди това Академията не е била подчинена на Жуков. След 21 юни не му е било до Академията.

Но в този отрязък от време е можело да става дума не за някакъв абстрактен сблъсък между някакви армии, а само за войната между Германия и Съветския съюз. В онзи момент Червената армия не е имала никакви други противници в Европа. А в Азия още не се е предвиждала война — дивизии, корпуси и дори цели армии през първата половина на 1941 година са били прехвърляни от азиатската част на страната в европейската.

И тъй, самият Жуков прекрасно е разбирал, че войната между Германия и Съветския съюз ще започне веднага след сблъсъка на главните сили. Това са разбирали и подчинените на Жуков ръководители на Генералния щаб. И извън пределите на Генералния щаб тази мисъл е била ясна на всички. Разбирали са това преподавателите в академиите, тази мисъл са внушавали те на слушателите на лекциите и практическите занятия. Това се е приемало за нещо нормално, никой не е спорел с това. Жуков лично е проверявал, контролирал и твърдо е знаел: по този въпрос има пълна яснота на всички нива.

Да, обаче…