Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

4

В своите спомени генерал Бирюков е сгрешил. Но нека се опитаме да си обясним причината за една толкова явна грешка.

За целта ще тръгнем по два пътя.

Първо ще тръгнем наляво и ще си представим, че другарят Сталин е бил пълен идиот.

И ето че идиотът Сталин на 19 август нарежда да се сформира нова дивизия. Тутакси Управлението по кадрите при НКО започва да търси перспективен полковник, когото биха могли да назначат на тази длъжност. Намират го и го назначават. Неминуемо следва лавина от размествания в командния състав. Ако в Червената армия е създадена една нова длъжност — командир на дивизия, колко души ще получат повишение? Правилно: десет. Някой полковник от длъжност заместник-командир се издига на новосъздадена длъжност командир на дивизия и освобождава своето място. На това място се издига някой командир на полк. На неговото място идва неговият заместник. А по-нататък се повишават командирът на батальона, началник-щабът на батальона (който в онези години се е наричал старши батальонен адютант), командирът на ротата и неговият заместник. Накрая някой взводен става заместник-командир на рота или дори ротен, като освобождава своето място на новоизпечен лейтенант, който също получава повишение, като поема командването на взвод.

Но на новата 186-а стрелкова дивизия е нужен не само командир, а и заместник-командир на дивизията, началник-щаб, началник на тила, началник на артилерията, началник на разузнаването и пр., и пр. Кадровите органи трябва незабавно да намерят достойни кандидати измежду перспективните полковници и майори и да ги назначат на длъжностите.

Но издигането на един командир на полк, който ще бъде назначен на длъжността заместник-командир на новата дивизия, също размества 7–8 други офицери до взводен командир включително. И всички други назначения повличат след себе си цяла върволица размествания. А трябва да се намерят и петима командири на полкове, техни заместници, началник-щабове и пр., и пр. В дивизията има 23 батальони и артилерийски дивизиони. И за тях трябва да се намерят командири. И техни заместници. И ротни. И командири на батареи…

И трябва да се мисли къде да се настанят другарите командири със своите семейства. И къде да се настанят войниците. И с какво да се хранят 10–12, че и 15 хиляди гърла. И с какво да се хранят 3 хиляди коне. И къде да се държат 558 автомобила. И къде да се ремонтират. И къде да се провеждат батальонните и полковите учения. Къде да се извеждат батареите, дивизионите и артилерийските полкове за бойни стрелби. Къде да се тренират водачите на танкове и бронирани коли. И как това войнство да се облича и обува. С какви тояги и моркови да се държат под контрол.

С всичко това искам да кажа, че ако Сталин е бил идиот, отначало е щял да издава заповед за сформиране на дивизията, а после е щял да започва да решава хилядите въпроси, свързани с нейното раждане.

Сега да тръгнем надясно и да си представим, че Сталин не е бил пълен идиот. В този случай той е започвал предварително подготовката за разгръщане както на 186-а стрелкова дивизия, така и на цялата Червена армия. И именно така е било. Подготовката за разгръщане на Червената армия е започнала още през 1927 година, когато страната е пристъпила към изпълняването на плана по 1-ата Сталинска петилетка. Подготовката за разгръщането е продължила в хода на 2-ата петилетка. А вече в хода на 3-ата е започнало самото това разгръщане.

През 1-ата петилетка Сталин е създал индустриалната база: построил е металургически заводи, мини, рудници, електростанции. Това са нещата, без които един военнопромишлен комплекс не може да живее и да се развива. Следващата стъпка са били чисто военните заводи: артилерийски, танкови, авиационни, патронни, корабостроителни. И чак след това идва разгръщането на Червената армия, и то не отведнъж, а така да се каже, с нулев цикъл.

Представете си строителството на един промишлен гигант. Строителство по същество още няма, но вече е назначен директор, към мястото на строителството се прокарва железопътна линия, вече се сковават бараки и се ограждат с бодлива тел, наоколо вече лаят кучета и псуват конвоири. И не си мислете, че животът на директора на бъдещия комбинат е лесен преди началото на неговото строителство. Тъкмо обратното: той има три пъти повече грижи — защото още нищо не е организирано.

Така е и в Червената армия. Заповедта за сформиране на цяла редица дивизии е издадена на 19 август 1939 година. Но дълго преди това перспективните полковници са били набелязани за издигане, освободени са били от старите им задължения и са били натоварени с нови. През март, април, май 1939 година те вече са знаели, че ще бъдат командири на дивизии, които още не съществуват. Те вече са приемали хората, организирали са щабовете, строели са складове и хангари, пълнели са ги с оръжие, боеприпаси, екипировка и обуща, с продоволствие, провеждали са пробни призиви на запасняци и войскови учения.

За да разгръщаш армия без предварителна подготовка, без нулев цикъл, трябва да си пълен идиот. А нали Другарят Сталин не е създавал една дивизия… Премъдрият и твърде сериозен историк е свободен да говори и пише за Сталин всичко, каквото си иска, само не бива да смята, че Сталин е бил по-глупав от него.

Като вземаме това под внимание, нека се съгласим, че е имало нулев цикъл на разгръщането. Като се е нарекъл командир на дивизия, Николай Иванович Бирюков не се е отклонил много от истината, макар че през март все още не е имало никаква дивизия. През пролетта и лятото на 1939 година той си е имал твърде много грижи. Този подготвителен цикъл е твърде близък до понятието териториална дивизия: хем има дивизия, хем няма. Издадат ли заповед — тя ще се появи…

Заповедта е била издадена на 19 август.