Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

3

През февруари 1933 година щабът на РККА разпраща във войските като официално ръководство „Временни указания по организацията на дълбокото сражение“.

През септември 1935 година са проведени учения, които са влезли в историята на Червената армия под названието Големи Киевски маневри. От двете страни са взели участие 65 000 бойци и командири, 1012 танка, 608 самолета, 305 оръдия. За тези маневри е заснет документалният филм „Сражението за Киев“. В хода на маневрите се е отработвал пробив на отбрана от стрелкови корпус, подсилен с танкове за непосредствена подкрепа на пехотата (НПП) и артилерия на РГК[1]. Отбраната на условния противник е била разбита, в пробива е била въведена подвижна група, в чийто състав е имало 754 танка. Ударът е бил нанесен в дълбочина от над 230 километра. За пръв път в световната практика е бил използван въздушен десант от цял парашутен полк (1188 души) и стоварителен десант от два полка с артилерия и леки танкове.

Теорията на Триандафилов е била проверена на практика. Войските и щабовете са получили опит за провеждане на Дълбока операция.

През септември 1936 година са били проведени учения на Белоруския военен окръг, в хода на които войските не само са пробивали отбраната на противника и са нанасяли удар в дълбочина, но и са форсирали голяма водна преграда — река Березина. В ученията от двете страни са взели участие 71 000 бойци и командири, 1320 танка със съответното количество артилерия и авиация. В хода на маневрите е бил осъществен 200-километров марш на танкова бригада (310 танка), бил е използван парашутен десант (1808 души) и стоварителен десант (5700 души) с артилерия и танкове.

Подобни учения са били проведени и в Московския, Приволжкия, Ленинградския и други военни окръзи.

А ето какво е било положението в Германия.

„На последните предвоенни командно-щабни учения, състояли се през пролетта на 1939 година под ръководството на началника на Генералния щаб на сухопътните сили, за пръв път беше разгледан въпросът за масираното използване на бойното поле на моторизирани дивизии и корпуси. През есента на 1939 година под ръководството на началника на подвижните войски трябваше да се състоят големи есенни полеви учения на моторизирани съединения…“ (Б. Мюллер-Гиллебрандт. „Сухопутные войска Германии“. М., Т. 1, с. 157).

Обяснявам какво представляват командно-щабните учения (КЩУ). Командирите и щабовете излизат на полето и водят битка, командвайки въображаеми войски: ето нататък ще придвижа една дивизия, нататък — друга. Но войски няма. Учебен пчелин без пчели. Хубавото на големите КЩУ е, че те могат да се провеждат както през пролетта, така и през лятото: учим се да управляваме войските, но войските не тъпчат нивите. Виж, след събирането на реколтата, когато птиците са отлетели на юг, гората се е оголила и нивите са опустели, може да си поиграем на простор и с истински войски.

Първите маневри с големи съединения подвижни войски в Германия са били планирани за есента на 1939 година, но е попречила войната.

Та така значи — в Германия теоретично на картите действията на големите механизирани съединения са били отработвани за пръв път през пролетта на 1939 година.

С истински войски — никога.

Аз неведнъж съм заявявал, че Германия е влязла във Втората световна война без подготовка. Не ме обвинявайте в пресилване. Ето ви доказателство.

През август 1939 година в степите на Монголия съединения на Червената армия осъществяват мълниеносен разгром на 6-а японска армия: внезапен съкрушителен артилерийски огън, удар на авиацията, пехотата с танкове за непосредствена подкрепа, следвайки огневата вълна, разбива отбраната и мощните подвижни групи бързоходни танкове се устремяват в дълбочина.

Граждани собственици на „Родина“, „Российская газета“, „Красная Звезда“, вие смятате народите на Съветския съюз за малоумници, които са способни като маймуните само да използват чуждия опит. Обяснете тогава не на мен, а на своите читатели, как през август 1939 година червените маймуни са съумели да изкопират опита на висшата раса, щом в Германия първите учения с мощни танкови съединения са били планирани за провеждане едва през септември и октомври 1939 година? Макар такива маневри да са били замисляни, те така и никога не са се състояли.

Бележки

[1] Резерв на главното командване. — Б.пр.