Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Разгром, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Разгромът

Първо издание

Превод: Здравка Петрова

Редактор: Георги Борисов

Художник: Дамян Дамянов

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 16/32/108

Печатни коли: 29,25

ISBN: 978-954-9772-68-5

История

  1. — Добавяне

Глава 10
Какво представлява голямото танково съединение?

В състава на Сухопътните войски оставаха достатъчно мощни танкови и моторизирани съединения (бригади и дивизии), които имаха на въоръжение 250–260 бойни машини. Тези съединения, както всяко поотделно, така и в различни комбинации помежду им, можеха да решават всички задачи в рамките на дълбока настъпателна операция.

„Советские Вооруженные Силы. История строительства“. М., Воениздат, 1978, с. 239

1

За пръв път за истинско действие двата корпуса, създадени по рецепти на „смелия новатор“ Тухачевски, са били използвани в Полша през септември 1939 година.

В Полша навлизат два съветски фронта. В състава на Белоруския фронт е действал 15-и танков корпус на командира на дивизия М. П. Петров. В състава на Украинския фронт — 25-и танков корпус на полковник И. О. Яркин.

Двата корпуса са действали крайно незадоволително. Тяхното движение е било бавно, освен това командирите на корпусите постоянно са губели контрол над своите бригади и батальони. Танковите корпуси са задръстили пътищата и не са давали възможност на своите обезпечаващи подразделения да снабдяват танковете с всичко необходимо за марша и боя. Танковите корпуси са изостанали дори от кавалерийските дивизии. Танковете са разбили пътя. Колите с гориво и смазочни материали и боеприпаси не са можели да следват танковете.

На съвещание на висшия команден състав през декември 1940 година маршалът на Съветския съюз С. М. Будьони разказва за действията на 15-и танков корпус: „Другарят Павлов правилно предлага пътищата да бъдат разчистени, защото ако тази грамада бъде пусната и всичко се задръсти с войски, те скоро ще спрат и няма да мога да помръднат… Аз имах случай в Белорусия (другарят Ковальов знае) да карам гориво за 15-и танков корпус по въздуха. Добре, че там нямаше с кого да се бием. По пътищата от Новогрудок до Волковиск 75 процента от танковете бяха спрели поради липса на гориво (…) Другарят Павлов повдигна въпроса за необходимостта от 2–3 зареждания в ешелона за развиване на успеха. Според мен трябва да се осигурят четири… Два боекомплекта ми изглеждат малко. Трябва да осигуряваме три боекомплекта. Когато излизате от пробива на простор, не е нужно да преследвате всички обекти и да губите време. Вие трябва, ако е възможно, да проникнете дълбоко в тила, за да получите голям простор за маневри“ („Накануне войны. Материалы совещания высшего руководящего состава РККА 23–31 декабря 1940“. М., Терра, 1993, с. 273).

Правилно е разбирал нещата Семьон Михайлович и е разсъждавал трезво.