Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Джон Барън/Никълъс Мартин (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Machiavelli Covenant, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2024 г.)

Издание:

Автор: Алън Фолсъм

Заглавие: Завещанието на Макиавели

Преводач: Веселин Лаптев

Година на превод: 2007

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Обсидиан

Град на издателя: София

Година на издаване: 2007

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Инвестпрес“ АД — София

Редактор: Матуша Бенатова

Технически редактор: Людмил Томов

Коректор: Петя Калевска

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/20046

История

  1. — Добавяне

83

Хотел „Палас“, 11:45 сутринта

Джейк Лоу, Джим Маршъл и Хап Даниълс бяха сами в една от стаите, превърната в кризисен щаб. Вратата беше затворена, а тримата се бяха настанили пред видеомонитора, очаквайки картина от комуникационния център в Белия дом.

— Пускай — разпореди в слушалките Лоу.

След миг на екрана се появи видеоматериал с продължителност 30 секунди. Присъстващите в щаба трябваше да го одобрят, за да бъде изпратен на „Фокс Нюз“ за незабавно разпространение до всички телевизионни мрежи по планетата. В ъгъла на екрана се изписаха датата и часът на записа: петък, 7 април, начало 14:23 ч. После се появи президентът Харис, жив и здрав, в добре обзаведена заседателна зала на „неназовано място“, в компанията на съветника по националната сигурност Маршъл, министъра на отбраната Терънс Лангдън и държавния секретар Дейвид Чаплин. Всички бяха без сака и с навити ръкави, с бележници и бутилки минерална вода пред тях. Приведени над масата, те обсъждаха предстоящата реч на президента пред срещата на НАТО, която се откриваше в понеделник в полската столица Варшава.

Това не беше стар и електронно обработен видеоматериал, а съвсем нов, направен на място, което Хап Даниълс не познаваше.

— Как го изфабрикувахте, по дяволите? — извика той, след като записът свърши, и се обърна към Маршъл. — Вие бяхте тук, Лангдън беше в Брюксел, а Чаплин — в Лондон. — Погледът му се премести на Лоу. — А президентът… бог знае къде.

— Искам мнението ти — хладно отвърна Лоу. — Достоверен ли е записът от гледна точка на Сикрет Сървис? А също така и от гледната точка на всеки професионалист по глобална сигурност, който може да го види?

— Не знам, ако с него се заеме електронен специалист и започне да го раздробява на съставните му части — сви рамене Хап. — Но на първо гледане ми се струва напълно приемлив. Продължителността му е точно колкото трябва и на този етап едва ли някой би имал причини да го подложи на технически анализ.

— На този етап? — вдигна вежди Маршъл. — Какво имаш предвид?

— Имам предвид възможността президентът да се появи на съвсем друго място — твърдо отвърна Хап. — Какви обяснения ще даваме тогава?

Лоу му хвърли леден поглед, после изведнъж се обърна.

— Пуснете материала! — заповяда в слушалките си той. — Незабавно!