Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Последняя республика (Почему Советский союз проиграл вторую мировую войну), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Последната република

Част първа

Книга трета от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Преводът за българското издание е адаптиран с изключителното разрешение на автора.

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 21

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-19-5

История

  1. — Добавяне

5

Мнозина германски генерали осъзнали, че на Червената армия за боевете във Финландия са й били писани неправилни бележки. Осъзнали го бързо. Още през 1941 година. Още в първите боеве било установено, че Червената армия има най-добрите в света танкове, най-добрите в света оръдия и гаубици, най-добрите в света самолети за агресивна война. Червената армия има такива оръжейни системи, с каквито не разполага никоя армия в света. Било установено, че съветският войник е способен да воюва. С една дума, било разбрано, че германското командване и германското разузнаване жестоко са се минали.

Грешката в тесен кръг си признал и самият Хитлер. Това станало на 12 април 1942 година. Хитлер казал следното: „Цялата война срещу Финландия през 1940 година, както и навлизането на руснаците в Полша с остарели танкове и въоръжение и неформено облечени войници, не е било нищо друго освен грандиозна дезинформационна кампания, тъй като Русия по това време е разполагала с въоръжения, които я правеха наред с Германия и Япония световна държава“ (Х. Пикер. „Разговори на трапезата на Хитлер“, с. 205). И още: „Те в Русия са създали невероятно мощна военна промишленост… и колкото повече неща научаваме за това, което става в Русия, толкова повече се радваме, че навреме нанесохме решителния удар… Въоръжението на Червената армия е най-доброто доказателство за това, че… сме могли да постигнем необикновено големи, успехи…“ (22 юли 1942 г.).

Изплюл камъчето!

По време на боевете във Финландия: за нищо не ги бива. Сега се изяснило, че ги бива…

То се знае, Хитлер не можел да си признае, че си е направил криво сметката, че е допуснал съдбоносна грешка, затова говори за дезинформационна кампания, за това, че Сталин го бил излъгал… Дори и така да е, дори ако Сталин просто преднамерено е демонстрирал във Финландия слабост, а Хитлер му е повярвал, то и този факт е в полза на Сталин. Преди хиляди години най-великият теоретик на войната Сун Цзъ втълпявал на пълководците: „Войната е пътят на измамата. Ако армията ти е наблизо, покажи на противника, че е далеч. Ако е далеч, покажи му, че е наблизо. Ако си слаб, покажи сила. Ако си силен — покажи слабост. Тежко томува, който се е излъгал.“

Във Финландия никой не лъжел Хитлер. Той и генералите му сами се излъгали. И си платили за това.