Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Последняя республика (Почему Советский союз проиграл вторую мировую войну), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Последната република

Част първа

Книга трета от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Преводът за българското издание е адаптиран с изключителното разрешение на автора.

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 21

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-19-5

История

  1. — Добавяне

2

В Червената армия до момента имало девет гвардейски пехотни корпуса, те отдавна участвали в боевете, били обезкървени и изтощени, невъзможно било да ги изтеглят от онези участъци от фронта, където воювали.

Но на Кавказкото направление пред германските дивизии и корпусите на 4-та танкова армия ненадейно се изправили като стена два съветски нови, свежи, елитни, напълно комплектувани гвардейски корпуса. 10-и и 11-и. Тяхното появяване в най-критичния момент тъкмо там, където трябвало, спасило ситуацията. Съветското командване получило възможност да си поеме дъх, да прегрупира войските, да ги приведе в относителен ред и да стабилизира ситуацията, превръщайки паническото бягство на войските в организирано оттегляне, след това — в ожесточени боеве и най-накрая — в настъпление. На Сталинградското направление също станало чудо. В този момент в Червената армия имало 31 гвардейски пехотни дивизии. Всички гвардейски дивизии, естествено, били въвлечени в боевете, в които доста пооредели и се изтощили. Да бъдат извадени от месомелачките, в които се въртят, и хвърлени край Сталинград е невъзможно… Но ненадейно край Сталинград се появява свежата, елитна, новичка 32-ра гвардейска пехотна дивизия. Веднага след нея — 33-та, 34-та, 35-а, 36-а. Сталинградските воденични колела се въртят: Хитлер изпраща нови войски край Сталинград — и Сталин изпраща. Залогът расте. Другарят Сталин цака с асо — вкарва в сражението 1-ва гвардейска армия на генерал-лейтенант Ф. И. Голиков, в която влизат пет гвардейски пехотни дивизии: 37-а, 38-а, 39-а, 40-а и 41-ва.

Дотогава имало гвардейски полкове и бригади, дивизии и корпуси. За пръв път — цяла гвардейска армия! И армията не е обикновена — свежа, напълно комплектувана: юнак до юнака и бившият началник на ГРУ начело…

Редът бил такъв: гвардейските съединения получавали високите си звания в боевете: тази дивизия се е отличила на Северозападния фронт, а тази — на Централния, и войната разбърквала полкове, бригади, дивизии, корпуси и армии с костеливата си ръка. Случайно да излязат пет номера един подир друг нямало начин, а тук — десет гвардейски дивизии и номерата им са поредни.

Тази редица от номера беше ме развълнувала още на младини. Зад това явно се криеше нещо. Откъде са се взели те, свежи, с последователни номера като на новенички банкноти в пачка?