Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Последняя республика (Почему Советский союз проиграл вторую мировую войну), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Последната република

Част първа

Книга трета от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Преводът за българското издание е адаптиран с изключителното разрешение на автора.

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 21

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-19-5

История

  1. — Добавяне

3

И тъй, между Германия и Британия се водела жестока война. Можел ли Чърчил да воюва срещу Хитлер и същевременно да обедини силите си с Хитлер, за да нападне Съветския съюз?

Случвало ли се е в световната история подобно нещо: две страни воюват една срещу друга и в същото време, обединили силите си, внезапно нападат трета неутрална страна?

Въпросът съвсем не е в това чии пиянски брътвежи повтаря Городецки. Въпросът е другаде: вярва ли самият Городецки в такава възможност, или не вярва. Ако Городецки използва нечии глупави приказки като аргумент, при това последен и решаващ, значи и той вярва в това. А щом вярва, длъжен е да представи доказателства, иначе всички твърдения за обединяването на германския и британския флот са клевета и срещу Германия, и срещу Британия. Нито здравомислещите британци, нито здравомислещите германци можели да си потопяват взаимно най-големите линейни кораби и веднага след това да обединяват онези, които са останали, в общ флот. Такова обединяване било изключено. Изключено, защото част от британската територия — Нормандските острови — била окупирана от Германия, и граждани на Британия се намирали под властта на СС и гестапо. Не можел Чърчил, преди да е освободил Нормандските острови, да се обедини с Хитлер.

Измишльотините на Городецки са оскърбителни и за Русия. Нека си представим един нормален човек, който чете книгата на Городецки и му вярва. Какво произтича от книгата? Преди всичко обединяване на Германия и Британия, докато траела войната, не можело да се постигне. Това е ясно на всеки. Но ако (както твърди Городецки) всички хора, населявали Съюза, като се почне от Сталин, са вярвали в такава възможност и ужасно са се страхували от нея, значи, те са били идиоти, наплашени до смърт кретени, които са били неспособни да разсъждават, и са се намирали под властта на измислени опасности.

Генерал-полковник Волкогонов[1], вярвате ли, че Чърчил е можел да обедини остатъците от изтласканите от Крит британски дивизии с хитлеристките десантници, които току-що ги били напердашили, и да ги хвърли срещу Ленинград?

Не вярвате ли в такова нещо, генерал-полковник? В такъв случай може би вярвате, че Сталин, Молотов и Жуков са били по-глупави от вас и са вярвали в такава възможност?

Бележки

[1] Д. А. Волкогонов, автор на книгите „Триумф и трагедия“, „Седемте вождове“ и др., почина през декември 1995 г. — Б.ред.