Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Последняя республика (Почему Советский союз проиграл вторую мировую войну), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Последната република

Част първа

Книга трета от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Преводът за българското издание е адаптиран с изключителното разрешение на автора.

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 21

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-19-5

История

  1. — Добавяне

Глава 4
Какво ще настъпи след паузата?

Ако Русия сключи мир, този мир ще е само примирие. Социалистическата революция в Русия ще победи едва когато тя бъде заобиколена от пръстен от социалистически републики сестри. Сключеният с империалистическа Германия мир ще е епизодично явление. Той ще ни осигури малка пауза, след която отново ще закипи война.

Г. Зиновиев, член на Политбюро, председател на Коминтерна

Съчинения. Л., 1925, Т. 7, с. 490

1

На руските комунисти трябва да им се признае: дори измежду тях се появявали (понякога) хора, които смятали, че трябва да се отхвърли господството на бюрокрацията, тоест държавната намеса в икономиката, тоест социализмът, и да се осъществи връщане към нормалния човешки живот.

Между тези малцина е „любимецът на партията“ Николай Бухарин. В миналото Бухарин бил теоретик на масовите разстрели като един от начините за отглеждане на новата порода хора на комунистическото утре — на хомо советикус. След провала на цяла поредица от опити на Червената армия да започне втора световна война и Световна революция Бухарин се вразумил и хвърлил на масите един доста некомунистически лозунг: „Забогатявайте!“

Под такъв лозунг можело да се живее човешки и хората нямало защо да бягат от страната си. Но ако масите живеят под такъв лозунг, за какво им е комунистите да са начело на държавата?

Другарят Сталин решил, че лозунгът „Забогатявайте!“ представлява явно отклонение от идеалите, че от Бухарин нов комунистически човек в никой случай не може да се получи. Затова другаря Бухарин го тикнали в мазето за разстрели, в същото онова мазе, което той преди време бил възпявал.

А какво да правят всички останали комунисти, които не се отрекли от идеалите си и не се озовали в мазето за разстрели? Техният режим не можел да води съвместно съществуване с нормалните страни, затова съседните страни трябвало да бъдат превърнати в сестри републики, но тогава щели да се появят нови граници, отвъд които щяло да има други нормални страни, те на свой ред трябвала да бъдат превръщани… и т.н. За целта бил нужен „световен пожар“, а той все не искал да се разпали.

След като не си могъл да завладееш една неприятелска страна (или страни, или цял свят), а няма начин да се откажеш от завладяването им, остават ти два пътя:

а) безплодни опити да продължаваш щурма;

б) да прекратиш щурма, да подпишеш примирие, да се подготвиш както трябва и да повториш щурма.

В руската комунистическа партия незабавно се появили привърженици както на първия, така и на втория път.

За първия път бил Троцки с идеята си за перманентната революция. За втория — Ленин и Сталин.