Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Последняя республика (Почему Советский союз проиграл вторую мировую войну), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Последната република

Част първа

Книга трета от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Преводът за българското издание е адаптиран с изключителното разрешение на автора.

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 21

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-19-5

История

  1. — Добавяне

3

Има и друг трик. Той не отстъпва по коварство на досегашните. Изобретили са го съветските историци комунисти В. Рапопорт и Ю. Алексеев. Те хвалят:

„Тежката машина КВ във всеки случай не отстъпвала на германските аналози“ („Измена родине“. Лондон, „OPI“, 1989, с. 436).

Уж хвалят, а похвалата — по-лоша от клевета. Чете тези редове човек, незапознат с военната история, и започва да си мисли: нещо се е правело у нас, нещо се е правело в Германия, през 1941 година сме имали тежки танкове, имало е „германски аналози“ и ние не сме изоставали кой знае колко, били сме във всеки случай на добро равнище, а може дори малко да сме изпреварвали. Другари историци, а не бихте ли могли да посочите как са се казвали „германските аналози“? Честно ли е да сравнявате серийния КВ с германските рисунки? Изработени в метал аналози не е имало никъде по света. Това трябва честно да се каже на читателя. Планирало се първите два екземпляра от германския експериментален тежък танк VK4501 да бъдат демонстрирани на Хитлер на рождения му ден — 20 април 1942 година (Armoured Fighting Vehicles of Germany. Spain: „Profile“ 1978. P. 119).

По много интересен начин се е готвел Хитлер за войната: наредил Русия да бъде разгромена още през лятото на 1941 година, без да се протака работата до есента, а първия експериментален образец на тежкия танк трябвало да му покажат през пролетта на 1942 година. Излиза, че „германският аналог“ изобщо не се предназначавал за Русия. Готвели са го за някакви бъдещи противници. А с какво се е канел Хитлер да съкруши Русия? С войнишки кепета ли?

Та излиза, че с „аналози“ на КВ-1 и КВ-2 е разполагал само Сталин. Това били експерименталните Т-100, СМК, КВ-3 и КВ-200. В някои отношения те отстъпвали на КВ-1 и КВ-2, в други ги превъзхождали, но Сталин имал избор. А Хитлер можел да избира само рисунки. Нещо повече: дори ако Хитлер през 1941-ва наредял да произведат нещо подобно на нашия „остарял“ и „тромав“ Т-35, чието производство у нас вече било спряно, германците и това не биха могли да направят. За създаването дори на „остарелия“ Т-35 трябвало все пак да се започне от рисунките и чертежите и чак след това да се строят и изпробват експериментални образци, а за това били необходими месеци и години, с каквито Хитлер не разполагал. Както знаем, историята му отпуснала твърде малко време. Но и това отпуснато време Хитлер изразходвал по много своеобразен начин: през 1939 година се набутал във война срещу целия свят, а през 1941-ва решил да започне разработването на първия тежък танк. Това ли трябва да наричаме готовност за война?