Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Последната република (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Последняя республика (Почему Советский союз проиграл вторую мировую войну), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Последната република

Част първа

Книга трета от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Преводът за българското издание е адаптиран с изключителното разрешение на автора.

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 21

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-19-5

История

  1. — Добавяне

Глава 22
За 38-тонните танкове

Колкото и странно да е, независимо от съкрушителното поражение, във ФРГ по-малко хулят хитлеристкото ръководство и фашистката армия, отколкото в нашата страна собствената си армия победителка.

Армейски генерал М. Гареев

„Мужество“. 1991, кн. 5, с. 276

1

Когато изчерпат аргументите си, моите противници изваждат последния и решаващия си коз: ама ти не си професионален историк, нямаш степени, звания и награди, а погледни нас…

Откровено казано, има какво да види човек. Гледам и завиждам: ордени, лъскави пагони, генералски гащи с лампази… Ще издам една своя тайна: и на мен също ми се иска да имам ордени, звания и гащи с лампази.

Утешавам се с това, че гащите с лампази не са най-важното в науката. Утешавам се с това, че за милионите читатели въпросът за гащите, с които ходи авторът, не е най-важният. Утешавам се с това, че гащите с лампази още не са гаранция, че техният носител проявява достатъчно хъс, захапвайки гранита на военните науки. Пример: армейски генерал Махмут Ахметович Гареев, бивш заместник-началник на Генералния щаб по научната работа, доктор на военните науки, професор, редовен член на Академията на естествените науки на РФ, президент на Академията на военните науки. Генерал Гареев е завършил Военната академия „Фрунзе“ със златен медал и Военната академия на Генералния Щаб — със златен медал, а на генералския му врат има огромна звезда от злато и платина, обсипана с брилянти. Армейски генерал Гареев беше върховен ръководител на нашата военна наука и нейно олицетворение. Той има огромен личен принос в нейното развитие. Армейски генерал Гареев се занимаваше предимно с въпросите на военната история, и по-специално — с началния период на съветско-германската война.

Сега нека се обърнем към трудовете му.