Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2011)
Корекция
plqsak (2015)
Форматиране
in82qh (2015)

Издание:

Баю Баев. Ние, българските моряци

ИК „Гитава ООД“, София, 2009

Българска. Първо издание

ISBN: 978-954-8572-01-9

История

  1. — Добавяне

Скъсаните котвени вериги

Най-лошо атестиращи капитана са: загубена котва и счупена мачта.

(Стар морски афоризъм)

Корабната котва, заедно с веригата си, като общо историческо понятие има продължителен живот толкова, колкото е и животът на корабоплаването, а нейното усъвършенстване постоянно е съпътствало, дори е изпреварвало техническото развитие на флота. По настоящем в света има над 2 000 типа корабни котви. Много учени и изобретатели са си блъскали главите над създаването на съвършено нови типове котви или пък за подобряването на съществуващите. Конструирането, направата, изпробването и ползването на котвата и котвената верига представлява цяла наука. Аз обаче ще си позволя да разкажа само за някои случаи, когато котвата, по една или друга причина, отказва да работи и поставя екипажа на кораба в смъртна опасност, и по-специално за някои случаи на скъсани котвени вериги.

Едно от най-важните и отговорни неща от корабната практика на море е заставането на котва. Това не е мое прозрение — не помня къде и кога съм чел за това. Тук само ще го потвърдя с моята практика.

Винаги съм се чудил на това съвсем „ненормално“ явление — кораб да загуби котвата си. И все пак, такива неща ставаха в пристанище Бургас, където живях и служих. Минат, не минат 6 — 7 месеца или година, и току се чуе — еди-кой си кораб си изтървал котвата в басейна на пристанището. Започват да я търсят с многорожки, после с водолаз. Къде ти, тинята веднага я поглъща. Не си спомням да са намерили някоя изтървана котва, освен в два-три случая, когато кораби при вдигането на котвата си са закачали някоя изтървана и вече забравена котва. Иди, че се отървавай от такава неканена гостенка! Тежка и нежелана среща. Ако се отървеш от натрапницата за три-четири часа, смятай, че си имал късмет!

Лично аз, като капитан на влекача „Раковски“, имах случай да закача две такива котви, но това бе чиста случайност, подпомогната от това, че работата на „Раковски“ налагаше честото му закотвяне в най-различни места в басейна на пристанището. Но, на въпроса. Винаги съм се удивлявал на изтърваването на котва, докато най-сетне ми дойде до главата това пусто, нежелано чудо.