Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2011)
Корекция
plqsak (2015)
Форматиране
in82qh (2015)

Издание:

Баю Баев. Ние, българските моряци

ИК „Гитава ООД“, София, 2009

Българска. Първо издание

ISBN: 978-954-8572-01-9

История

  1. — Добавяне

Екипажът

Екипажът е оная съставна част от кораба, която му дава живот и която поддържа този живот. Кораб без екипаж е мъртъв. Естествено, като всеки организъм, екипажът на всеки кораб търпи всевъзможни промени — количествени, качествени, индивидуални и др. Обикновено екипажът се състои от 30 — 35 калени в морето и посветени на морето мъже. Всеки със своята физика, специалност и задължения, всеки със своя характер, всеки със своята значимост според своя пост и отговорност. Но заедно с това тези мъже имат и свое лично разбиране за дълг, отговорност, другарство. Всеки има свое минало, бъдеще, свой личен живот. Те се стремят и растат в служебната йерархия, усъвършенстват се, женят се и… накрая се пенсионират или преждевременно напускат морето. С други думи, екипажът постоянно търпи промени — едни слизат, други се качват. В случая важното е едно — традицията. Добрата традиция за доброто изпълнение на служебните задължения, за другарството, за сплотеността, за сътрудничеството и взаимопомощта, за професионалното развитие, за културното обогатяване — да се предава като щафета, но винаги да остава на кораба.

Съгласно корабния устав корабният екипаж се състои от три команди — палубна, машинна и домакинска. Освен това екипажът се подразделя още на команден и изпълнителски състав. В командния състав на м/к „Вола“ влизат 15 души. От тях десет са с висше морско, трима с икономическо и един с медицинско образование. Всяка команда има строго определени задачи, има и свои специфични проблеми. Така или иначе, основното предназначение на всяка команда е да осигури изпълнението на плана на кораба, да се труди за доброто техническо състояние на корпуса и механизмите и да поддържа живучестта на кораба на високо ниво. За постигане на тези задачи корабните колективи трябва ежедневно да се стремят да изменят себе си към по-добро като отделни индивиди и като цялостен колектив, всички заедно по пътя на закаляването на личните си и колективни морално-волеви качества, защото морякът без тези качества не е моряк, а корабният екипаж престава да е колектив. Защото заедно членовете на екипажа са непобедима от морето сила.

Възрастта на членовете на екипажа е най-различна. По едно време бяхме се събрали: докторът — на 65 години, капитанът и корабният дърводелец — по на 58, главният механик — на 55, вторият помощник–капитан и третият механик — на 44, а най-младият моряк — на 23 години. Третият помощник–капитан и третият механик тъкмо започваха първия си рейс, ако изключим учебните им плавания, разбира се. Средната възраст на останалите членове на екипажа беше 30 години.